Hag: Advokati Gotovine traže status prijatelja suda za 12 vojnih i pravnih stručnjaka

Tužilaštvo je zatražilo odbacivanje zahtjeva, ocijenivši da je akt u najvećem dijelu irelevantan ili se bavi činjeničnim pitanjima
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 12:50h

Advokatski tim hrvatskog generala Anta Gotovine, koji je u aprilu 2011. prvostepeno osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina nad Srbima u akciji "Oluja", pozvala je Apelaciono vijeće Haškog tribunala da prihvati zahtjev za dodjelu statusa prijatelja suda koji je podnijelo 12 zapadnih vojnih i pravnih stručnjaka.

Predloženi zahtjev za dodjelu tog statusa nudi sudskom vijeću nezavisnu i objektivnu procjenu vodećih stručnjaka na tom području, ističe odbrana u aktu podnijetom 27. januara, a koji je objavio Tribunal.

"Grupa od 12 pravnih i vojnih stručnjaka zatražila je, u aktu Haškom sudu 13. januara, status prijatelja suda u predmetu Anta Gotovine i Mladena Markača, kako bi iznijela svoje stavove o zaključcima prvostepene presude, koji se tiču nezakonitosti artiljerijskih napada u Oluji", navodi odbrana.

Haško tužilaštvo zatražilo je prošle nedjelje od sudija da odbace taj zahtjev, ocijenivši da je njihov akt u najvećem dijelu irelevantan ili se bavi činjeničnim pitanjima, pa ne može biti od pomoći sudskom vijeću u razmatranju podnijetih žalbi na prvostepenu presudu.

"Stručnjaci mogu pomoći i kod utvrđivanja da je prvostepenom presudom pogrešno utvrđen kriterijum zakonitosti artilerijskog pogotka uz odstupanje do 200 m", tvrdi odbrana

Gotovinina odbrana, međutim, napominje da se radi o 12 stručnjaka sa znanjima na području praktične primjene ratnog prava u vojnim operacijama, čiji bi stavovi mogli pomoći sudijama u razumijevanju pitanja koja se nalaze na razmeđi ratnog prava i tehničkih aspekata vođenja vojnih operacija.

Tu se ističe pitanje da li je nepravosnažnom presudom na pogrešan način razmatrana legalnost Gotovininog naređenja i da li se napad na komandanta neprijateljskih snaga može smatrati nesrazmjernim.

"Stručnjaci mogu pomoći i kod utvrđivanja da je prvostepenom presudom pogrešno utvrđen kriterijum zakonitosti artilerijskog pogotka uz odstupanje do 200 metara", tvrdi Gotovinina odbrana.

Podsjećaju i da je jedan od podnosilaca zahtjeva bio član tima bivše glavne haške tužiteljke Karle del Ponte i dodaju da "tih 12 pojedinaca ne bi trebalo okaljati kao pristrasne ili one kojima fali objektivnosti, jer nema dokaza koji podržavaju takve optužbe".

Advokati Gotovine ističu da se zahtjev za dodjelu statusa prijatelja suda ispravno oslanja na zaključak nepravosnažne presude da je barem 95 odsto svih granata Hrvatske vojske ispaljeno na Knin imalo za cilj vojne objekte, a što tužilaštvo ne negira.

"Ništa u presudi ne sugeriše da je bilo koja od tih 95% granata pogodila bilo što osim vojnih ciljeva ili njihovu neposrednu blizinu", smatra odbrana

"Ništa u presudi ne sugeriše da je bilo koja od tih 95 odsto granata pogodila bilo što osim vojnih ciljeva ili njihovu neposrednu blizinu", smatra odbrana.

Ante Gotovina, koji je vodio operaciju "Oluja", osuđen je na 24, a Mladen Markač, koji je komandovao specijalnom policijom, na 18 godina zatvora.

General Ivan Čermak, koji je nakon Oluje komandovao kninskim područjem, oslobođen je optužbe.

Galerija

Bonus video: