Sarajevo: Obilježena godišnjica Igmanskog marša

Istorijski sat je protekao u prijateljskoj i dostojanstvenoj atmosferi: okupio je hiljade ljudi, sudionike Igmanskog marša i predstavnike antifašista iz BiH, Hrvatske i Srbije
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 18:58h

Tradicionalnim pohodom na planinu Igman i drugim prigodnim sadržajima danas je obilježena 70. godišnjica Igmanskog marša, jedne od najznačajnih operacija u toku NOB-a u Drugom svjetskom ratu, prenosi portal Sarajevo-X.

Kako je agenciji Fena kazao predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo, ovo ja bila prilika za evociranje sjećanja na značajne događaje iz prošlosti i antifašističku tradiciju Bosne i Hercegovine o čemu su, pored ostalih, govorili premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, te predstavnici udruženja koja baštine tekovine antifašističke borbe.

Istorijski sat, koji je protekao u prijateljskoj i dostojanstvenoj atmosferi, okupio je više hiljada sudionika, među kojima i preživjele borce NOR-a, sudionike Igmanskog marša i predstavnike udruženja antifašista iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Prisutnima se obratio i 92-godišnji pukovnik i prof. Aleksandar Belojević Čaba, pripadnik 2. čete 2. crnogorskog bataljona u sklopu Prve proleterske brigade, koji živi u Beogradu.

U skladu s Programom manifestacije sudionici su položili cvijeće na partizanske spomenike i groblje boraca Armije Republike BiH.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, kada je 800 pripadnika Prve proleterske brigade 17 sati pješačilo po dubokom snijegu i temperaturi od čak -38 stepeni.

Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama.

Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Galerija

Bonus video: