Aleksandar Ranković smijenjen jer se zalagao za ulaz u Varšavski pakt?

Beogradski istoričar dr Srđan Cvetković rekao je da je taj podatak o Rankoviću nepoznat
343 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 15:28h

Hrvatski publicista Božidar Novak tvrdi da nekadašnji potpredsjednik SFRJ Aleksandar Ranković 1966. godine nije smijenjen zbog prisluškivanja Josipa Broza Tita, već zbog zalaganja da se Jugoslavija priključi Varšavskom paktu.

Novak je na nedavnom naučnom skupu u Zagrebu, povodom 40 godina ‘hrvatskog proljeća”, kako su prenijeli zagrebački mediji, rekao da je Ranković (1908-1983), “na kongresu Komunističke partije Ukrajine izjavio da će se Jugoslavija pridružiti Varšavskom paktu”.

Novak je u vrijeme masovnog pokreta u Hrvatskoj, početkom sedamdesetih godina, bio direktor dnevnog lista i izdavačke kuće Vjesnik, a smijenjen je poslije osude tog pokreta, odnosno ”hrvatskog proljeća” u partijskim organima (Savezu komunista Hrvatske i SKJ) i u javnosti.

Cvetković: Ranković do kraja bio vjeran Titu i partiji

Beogradski istoričar dr Srđan Cvetković je izjavio danas za Tanjug, da je taj podatak o Rankoviću nepoznat, ali i da ne vjeruje da se Ranković upuštao u bilo kakve “geopolitičke teme”.

Bilo je napisa u svjetskoj štampi tog vremena da Rankovića SSSR “vidi kao novog Tita”, i ništa više od toga, dodao je Cvetković.

Bilo je napisa u svjetskoj štampi tog vremena da Rankovića SSSR “vidi kao novog Tita”

On je naveo i da prisluškivanje nije bila Rankovićeva specijalnost.

Ranković je do kraja života bio vjeran Titu, Jugoslaviji i partiji, a smjena je rezultat njegovog protivljenja decentralizaciji i konfederalizaciji Jugoslavije i poslije smjene predstavljao je sebe isključivo kao žrtvu, kazao je Cvetković.

Prema njegovim riječima, prislušni uređaji su, uz Titovu saglasnost, ostali iz vremena održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961. godine, na svim mjestima gdje su boravili državnici tog pokreta.

On je ukazao da je Tito vješto igrao između dva vojna pakta u to vrijeme, Varšavskog i NATO, i da u tom kontekstu treba posmatrati i osnivanje pokreta nesvrstanih.

Galerija

Bonus video: