Uhapšen vođa vehabija u BiH Nusret Imamović

Pripadnici SIPA-e su, u okviru istrage nedavnog terorističkog napada na ambasadu SAD u Sarajevu, od jutros u Gornjoj Maoči pretresli pet lokacija
70 pregleda 0 komentar(a)
Sarajevo, napadač, Foto: Rojters
Sarajevo, napadač, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.01.2012. 13:48h

U velikoj policijskoj akciji u Gornjoj Maoči kod Brčkog jutros su uhapšeni vođa najveće vehabijske zajednice u BiH Nusret Imamović i njegov brat Eldin, javljaju sarajevski mediji.

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) su, u okviru istrage nedavnog terorističkog napada na ambasadu SAD u Sarajevu, od jutros u Gornjoj Maoči pretresli pet lokacija po nalogu Tužilštva BiH.

"Cilj akcije policijskih službenika SIPA bio je pronalazak dokaznog materijala koji se može dovesti u vezu sa navedenim napadom na Američku ambasadu, a eventualno pronađeni dokazni materijal, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biće predat Tužilaštvu BiH", saopšteno je iz SIPA, prenose mediji.

Pretres sela Gornja Maoča u kojem žive pripadnici vehabijskog pokreta počeo je jutros oko 7 sati, a u njemu učestvuje oko 150 pripadnika više policijskih agencija.

Akcija se, kako je potvrđeno u Tužilaštvu BiH, sprovodi u okviru istrage u slučaju protiv Mevlida Jašarevića iz Novog Pazara, koji je pucao iz kalašnjikova na Ambasadu SAD 28. oktobra prošle godine u Sarajevu.

Policija je utvrdila da je Jašarević u terorističku akciju krenuo iz Gornje Maoče, a u tvom napadu ranjen je jedan policajac. Jašarević je posle toga pogođen snajperskim hicem i uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Bonus video: