Šešelj insistira da ga posjeti i ginekolog iz Srbije

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zahtijeva da u timu ljekara-specijalista iz Srbije koji bi ga posjetili i pregledali u pritvoru Haškog tribunala bude i jedan ginekolog
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2012. 19:31h

Zbog ovakvog, više nego čudnog, zahtjeva je došlo do zastoja u organizaciji posjete, uprkos naporima vlasti Srbije i sekretarijata Tribunala, saznaje danas Beta iz više obaviještenih izvora u Hagu.

Ti izvori rekli su da Šešelj insistira da među specijalistima koji će ga posjetiti bude Paja Momčilov, poslanik SRS u Skupštini Srbije, koji je po profesiji - ginekolog. Po Šešeljevom zahtjevu, ostali članovi tima iz Srbije trebalo bi da budu Milovan Bojić, Miodrag Vukčević i Zoran Naumović koji su kardiolozi i pneumolozi.

Šešeljev stav je, po jednom od izvora Bete, da ako posjeta ne bude dozvoljena ginekologu Momčilovu ne želi da ga posjete ni drugi specijalisti.

O Šešeljevom zahtjevu još odlučuje sekretarijat Haškog tribunala, razmatrajući šta bi mogao biti razlog za posjetu ginekologa optuženom koji je muškarac, osim činjenice da je Momčilov član SRS.

Sekretarijat je prošle godine uveo nadzor Šešeljeve komunikacije sa pravnim savjetnicima, članovima SRS - koja je bila povjerljiva - zbog sumnje da Šešelj u tim razgovorima prenosio podatke o zaštićenim svjedocima iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima, 1991-93.

Drugi izvor naveo je da je Nacionalni savjet za saradnju Srbije s Haškim tribunalom ponudio da finansira posjetu tima specijalista Šešelju, ali da je on to odbio, ponavljajući više puta izrečeni stav o "izdajničkom režimu u Beogradu" čiji je, po njemu, Savjet dio.

Lider radikala zahtijevao je, uprkos tome, da posjetu finansira Ministarstvo zdravlja Srbije, što je prihvaćeno.

Za 8. februar, pred Tribunalom je danas zakazana rasprava o stanju u postupku protiv Šešelja, na kojoj će biti razmatrano i njegovo zdravstveno stanje.

Pretresno vijeće Žana Kloda Antonetija je, zakazujući raspravu, naznačilo da je "zabrinuto" zbog bolesti Šešelja.

Vijeće je nedavno naložilo da Šešelja pregleda ruski pneumolog Sergej Avdejev - koji ga je, na njegov zahtjev, pregledao prošle godine - ali je Avdejev odgovorio da to ne može učiniti u sljedećih mjesec dana. Sudski sekretarijat trenutno traži drugog ruskog specijalistu koji bi mogao da pregleda Šešelja.

Šešelju je 6. januara pozlilo u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, a poslije ukazane hitne pomoći bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gdje mu je 12. januara, kako je medijima u Srbiji prenijela njegova supruga Jadranka, ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma, pejs-mejker.

Nakon što je vraćen u sudski pritvor, Šešelj je u dva navrata - posljednji put u nedjelju - ponovo bio u bolnici "uz mjere predostrožnosti", kako je Beti danas rekla predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Ona je precizirala da je cilj pregleda u bolnici bio da se utvrdi da li Šešeljevo stanje zahtijeva bolničko liječenje. Oba puta, specijalisti su utvrdili da je Šešelj u "stabilnom" stanju i da nema potrebe da bude zadržan u bolnici, poslije čega je istog dana vraćen u pritvor, kazala je Jelačićeva.

SRS je više puta optužila Tribunal da Šešelja ne liječi na primjeren način, nazivajući to pokušajem ubistva. Sud je kao "apsolutno neosnovane" odbacio te optužbe, podvlačeći da se Šešelju pruža najbolja raspoloživa medicinska njega.

Po riječima Jelačićeve, Tribunal ne može da objavi detaljnije podatke o Šešeljevom zdravlju zbog toga što je on to odbio da odobri.

Šešelj nije dozvolio da te informacije budu proslijeđene ni sudijama koje vode proces protiv njega.

Šešelj je prošle godine odbio da ga pregleda kardiolog koga je odredio Tribunal, samo zato što dolazi iz Velike Britanije.

Bonus video: