Vestervele: Voljni smo da damo kandidaturu Srbiji

Osim o Srbiji i Kosovu, evropski ministri nisu raspravljali ni o jednoj drugoj zemlji regiona, pa tako ni o Crnoj Gori
0 komentar(a)
Gvido Vestervele, Foto: Guardian
Gvido Vestervele, Foto: Guardian
Ažurirano: 23.01.2012. 20:20h

Rastu šanse Srbije da dobije kandidaturu na samitu EU u martu, ako pristane na rješenja oko predstavljanja Kosova na regionalnim forumima. Na danas završenom sastanku šefova diplomatije EU, svi ministri su diskutovali u korist davanja kandidature Srbiji, uključujući i njemačkog ministra Gvida Vestervelea.

Zahtijevi koji su ranije bili postavljeni Beogradu ostaju, ali je atmosfera mnogo pozitivnija.

Vuk Jeremić

Na marginama Savjeta, sastali su se njemački ministar Gvido Vestervele i srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, nakon kojega je konstatovano veće razumijevanje dvije strane. Sastanak Jeremić-Vestervele održan je jer je Njemačka, uz Austriju, imala najstrože zahtijeve prema Beogradu.

Paralelno, potvrđeno je da će Robert Kuper, specijalni savjetnik visoke predstavnice Ketrin Ešton, otputovati u Beograd kako bi "približio stanovišta" o regionalnom predstavljanju.

Faktički, regionalno predstavljanje Kosova ne bi trebalo da bude problem jer je više puta iz evropskih izvora rečeno da je to „skoro potpuno dogovoreno“. Dakle, čini se, tražila se politička dobra volja.

Pohvale Hrvatskoj zbog referenduma

Hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić prvi put je učestvovala, kao posmatrač, na sjednici Savjeta ministara

Uobičajeno, ponavljalo se, kao fraza, kako je napredak Hrvatske od velike važnosti i za druge, ali ovaj put, u neformalnim kontaktima diplomate su stavljale do znanja da bi, da je slučajno hrvatski referendum bio negativan, to bila "katastrofa za region".

Prema njima, sve bi stalo kao zaleđeno, cijeli proces, za svaku zemlju, došao bi u pitanje. Naprotiv, "ovako se štafeta može da preda Crnoj Gori i, nadajmo se, Srbiji", rekao je jedan skandinavski diplomata novinarima.

Vesna Pusić

Hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić prvi put je učestvovala, kao posmatrač, na sjednici Savjeta ministara.

Osim o Srbiji i Kosovu, evropski ministri nisu raspravljali ni o jednoj drugoj zemlji regiona, pa tako ni o Crnoj Gori.

Što se tiče Srbije, diplomate su rekle kako bi oni "iskreno željeli da vide kako Srbija ispunjava obaveze, tako da konačno može da krene naprijed. Zaista bismo htjeli da joj damo kandidaturu", rekao je taj izvor.

Beograd zna koje uslove treba da izvrši

Strog odnos Berlina prema Beogradu, obilježen međusobnom frustracijom koja traje od ljetnje posjete Angele Merkel regionu, kad je njemačka kancelarka naglasila da očekuje ukidanje paralelnih struktura vlasti na sjeveru Kosova.

Nesporazumi su doživjeli kulminaciju teškim ranjavnjem njemačkih i austrijskih oficira u sastavu NATO na Kosovu i, prema njemačkom mišljenju, neadekvatnom reakcijom iz Beograda na taj incident.

"Beograd zna da nema vremena, i zna šta treba da izvrši, a mi smo veoma voljni da damo kandidaturu"

"Mi kandidaturu shvatamo jako ozbiljno, zaista i mislimo na članstvo te zemlje. Baš zato želim uspostavljanje pravne države na cijelom Kosovu, sređivanje odnosa s Kosovom i definisanje granica. Kako da krenemo u integracije sa državom koja nije sigurna gdje su njene granice, a te granice jednog dana trebalo bi da budu i granice Evropske unije", objasnio je tada "Vijestima" njemački diplomata.

Od tada do danas, ništa se suštinski nije promijenilo u njemačkom stavu prema uslovima koje Beograd treba da izvrši.

"Beograd zna da nema vremena, i zna šta treba da izvrši, a mi smo veoma voljni da damo kandidaturu", rekao je njemački šef diplomatije.

Bonus video: