Kako je govorio Oliver Ivanović o Radoičiću: On je prava vlast na Sjeveru Kosova

“Predsjednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primjer borca za opstanak srpstva na Kosovu”, dodao je Ivanović, koji je ubijen u januaru 2018. godine, u intervjuu za BIRN
307 pregleda 9 komentar(a)
Oliver Ivanović, Foto: Kim.gov.rs
Oliver Ivanović, Foto: Kim.gov.rs
Ažurirano: 23.11.2018. 10:29h

U svom poslednjem intervjuu za BIRN, koji je dao u oktobru 2017. godine, Oliver Ivanović je opisao Milana Radoičića kao ključnu ličnost i pravog nosioca vlasti na sjeveru Kosova.

On je zamolio BIRN da ovaj dio intervjua ne objavljuje, plašeći se moguće odmazde.

Pripadnici specijalnih jedinica KPS-a Rosu su jutros rano ispred zgrade Grej, pokušali da uhapse Milana Radoičića. Uhapšeni su Nedeljko Spasojević, Marko Rašić i Dragiša Marković, ali je Radoičić izbjegao hapšenje.

"Danas je, po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, na sjeveru Kosova sprovedena policijska operacija vezana za zatvaranje pojedinih osumnjičenih za ubistvo političara Olivera Ivanovića", kazao je je premijer Kosova Ramuš Haradinaj,

Ivanović je, kako prenosi BIRN, tokom neposrednog intervjua za koji postoje audio snimak i bilješke, napomenuo da vlast na sjeveru Kosova nije u rukama izabranih institucija, već u rukama “neformalnih centara moći”, i da je Radoičić povezan sa ovim neformalnim sistemom moći.

“Centar moći nije u zgradi opštine, nego zgrada opštine potpada pod ovaj drugi, neformani centar moći”, rekao je on.

“Predsjednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primjer borca za opstanak srpstva na Kosovu”, dodao je Ivanović u intervjuu za BIRN.

Iako je zamolio BIRN da ne objavljuje izjave o Radoičiću i neformalnim centrima moći, novinaru je ipak rekao da upamti Radoičićevo ime.

“Ne, ne, ne, neka ostane tu, zapamtite to, to ćete imati ime tu”, rekao je Ivanović, kada je novinar počeo da precrtava Radoičićevo ime u svom notesu.

Radoičić, koji je dospio u centar pažnje medija, održava bliske veze sa političkim elitama na Kosovu i u Srbiji, uključujući i veze sa Vučićem i sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.

Radoičić, blizak saradnik kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića, je takođe poznat i srpskom pravosuđu koje je protiv njega vodilo nekoliko postupaka.

Ivanović je ubijen 16. januara u Mitrovici ispred sjedišta svoje stranke.

Bonus video: