Vlada Srbije zbog podrške Nikolaidisu smijenila Ugričića

Smjenu je prvenstveno tražila Socijalistička partija Srbije i njen lider Ivica Dačić, zbog potpisivanja peticije podrške Nikolaidisu
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 18:27h

Upravnik Narodne biblioteke Srbije, Sreten Ugričić smijenjen je sa ste funkcije zbog toga što je potpisao peticiju podrške crnogorskom piscu Andreju Nikolaidisu.

Kako prenosi B92, Ugričić je smijenjen na telefonskoj sjednici Vlade Srbije.

Smjenu je prvenstveno tražila Socijalistička partija Srbije i njen lider Ivica Dačić, zbog potpisivanja peticije podrške Nikolaidisu, autoru spornog teksta o eksplozivu u Banjaluci.

Ugričić je smijenjen uprkos protivljenju ministra kulture Predraga Markovića koji je u izvještaju upućenom Vladi ocijenio da pitanje smjene Ugričića "ne zahtijeva hitnost".

"Vjerujem da, na osnovu zakonskih procedura i ovlašćenja, navedenih priloga i iskazane javne zabrinutosti za ličnu i nacionalnu bezbjednost, i za nesmetano funkcionisanje nacionalnih ustanova, pitanje eventualnih kadrovskih promjena ne zahtijeva hitnost u okviru ozbiljnih i velikih tema o kojima i Vlada odlučuje", naveo je Marković.

U pismu Ugričiću, on je naveo da će njegovu ponuđenu ostavku do daljnjeg "ozbiljno primati k znanju", ali da smatra da je stabilnost i kontinuitet u radu najviše nacionalne ustanove u kulturi, kakva je Narodna biblioteka, prioritet u odnosu na dnevno-politička zbivanja.

Beogradska štampa prenosi da su ministri iz Demokratske stranke i SPS-a pokušavali juče, na redovnoj sjednici Vlade, da ubijede Markovića da smijeni Ugričića povodom "afere Nikolaidis".

Bonus video: