podrška nikolaidisu

Ugričić dostavio tražene podatke i ponudio ostavku

Ugričić u izvještaju ministru Markoviću, između ostalog, navodi da je Proglas "razumio kao podršku slobodi izražavanja"
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2012. 21:27h

Direktor Narodne biblioteke Srbije, pisac Sreten Ugričić, dostavio je danas ministru kulture Predragu Markoviću tražene informacije u vezi sa stavovima iznijetim povodom spornog teksta savjetnika predsjednika crnogorske skupštine Andreja Nikolaidisa, stavljajući na raspolaganje i svoju ostavku, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Marković je tražio tačne podatke i informacije od Ugričića pošto je potpisao Proglas Foruma pisaca u kojem se traži "obustava medijske hajke" na Nikolaidisa.Ministar je o ovom slučaju na današnjoj sjednici obavijestio članove Vlade i naveo da će na osnovu informacija u naredna 24 časa, ako treba, da joj predloži neophodne korake uključujući i moguće razrješenje Ugričića i imenovanje v.d. direktora Narodne biblioteke Srbije.S obzirom da je Ugričić dostavio tražene informacije, stavljajući na raspolaganje, i svoju ostavku, te o tome detaljno obavijestio i javnost, Marković će tokom sutrašnjeg dana obavijestiti Vladu i javnost o svojim odlukama - navodi se u saopštenju.

Ugričić u izvještaju ministru Markoviću, između ostalog, navodi da je Proglas "razumio kao podršku slobodi izražavanja"

Dacić će zatražiti ostavku Ugričića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić zatražiće razrješenje upravnika Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića jer je, kako je rekao, podržao terorizam.

Prema Dačićevim riječima, u SAD bi neko bio uhapšen za dva minuta kada bi rekao da je šteta što nije upotrebljen eksploziv, jer ga je u tome spriječila policija, javljaju srpski mediji.

"To nema veze sa ljudskim pravima, slobodama, već sa bezobrazlukom i kršenjem zakona podsticanjem i podržavanjem terorizma", rekao je Dačić.

"Ja ću danas tražiti da se razriješi direktor Narodne biblioteke koji je to podržao. Može on da podržava, ali iz zatvora, a ne sa mjesta upravnika biblioteke", istakao je on.

Ugričić je jedan od potpisnika saopštenja Foruma pisaca u kojem se traži da se prekine hajka protiv Andreja Nikolaidisa, savjetnika predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića.

Ugričić može da podržava, ali iz zatvora, a ne sa mjesta upravnika biblioteke", kazao je Dačić

Direktor Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić izjavio je da podržava Vladu Srbije i državni vrh i da daje sve od sebe za promociju srpske kulture u zemlji i svijetu.

Ugričić je novinarima u Narodnoj biblioteci rekao da je neoprezno potpisao inicijativu za podršku Andreju Nikolaidisu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazalo je da polemika oko teksta Andreja Nikolaidisa, književnika i savjetnika predsjednika crnogorskog parlamenta dobija neželjene razmjere i da se pretvara u hajku na grupu intelektualaca okupljenih u Forumu pisaca, čime se ugrožava i sloboda javne riječi.

Preporučujemo za Vas