U dvije plastične vreće Tito je ostavio 2663 zlatnika

Najdetaljniji, mada nepotpuni, popis imovine ostale iza Josipa Broza Tita sadrži hiljade predmeta različite vrijednosti
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 08:16h

Impresivna imovina, nastala tokom gotovo 40-godišnje Titove vladavine, pedantno je pobrojana na 379 stranicei u ogromnom je spisu pod poslovnim brojem 1-I-O-5704/10 Prvog osnovnog suda u Beogradu na kojem šest članova Titove porodice- udovica Jovanka, sin Mišo i četvoro Brozove unučadi - vode zakašnjelu ostavinsku raspravu, kako bi podijelili imovinu nekadašnjega predsjednika Jugoslavije, javlja Jutarnji list.

Najdetaljniji, mada nepotpuni, popis imovine ostale iza Josipa Broza Tita sadrži hiljade predmeta različite vrijednosti, od vrijednih, preko egzotičnih do banalnih:

  • kozačka sablje sa zlatnim koricama sa dijamantima, koju mu je poklonio Josif Visarionovič Staljin ,
  • vladarska sablja iz 17. vijeka, ručne izrade, sa zlatnim koricama i dragim kamenjem koju je Titu 1977. poklonio Moamer Gadafi
  • kamen sa Mjesečeve površine koji su donijeli astronauti Apolla
  • metalne ljestvice s tri stepenice
  • korpa za otpatke “malog, metalnog”
  • mali usisivač marke Kirby
Svojim nasljednicima, međutim, Tito nije ostavio ni jedan kvadratni metar nekretnina, bilo da se radi o stanovima, kućama, vilama, ljetnikovcima, zemljištu…

Samo u jednoj stavci popisa Titove imovine, npr. u onoj zavedenoj pod rednim brojem 18. i označenoj kao “sitni stari novac u numerisanim kovertama” nalaze se 1683 različita komada novca.

Tu je i impresivna količina zlatnika, među kojima su i pravi rariteti.

U jednom od popisa Titove imovine, pod rednim brojevima 12 i 13, nabrojani su “mali zlatnici s likom Franza (četiri plastične kese sa 2055 komada)”, nekoliko zlatnika “srpskog porijekla”, kao i “veliki zlatnici s likom Franza (dvije plastične kese sa 608 komada)”. Teško je i zamisliti kolika je njihova tržišna vrijednost.

Bonus video: