Srbija: Od ujeda pasa lutalica prave biznis

U inspekcijskim službama sumnjaju da pojedinci poslije ljekarske intervencije skinu zavoje i odlaze u drugu opštinu gdje prijavljuju da su ujedeni na teritoriji te opštine
101 pregleda 0 komentar(a)
psi lutalice, Foto: Anto Baković
psi lutalice, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 04.01.2012. 12:48h

Inspekcije u Gornjem Milanovcu sumnjaju da pojedini građani od ujeda pasa lutalica prave svojevrsni biznis – isti ujed prijave u više opština kako bi nekoliko puta dobili odštetu.

Načelnica službe Hitne pomoći u Gornjem Milanovcu Dragica Topalović za agenciju Beta je rekla da svako ko zatraži pomoć zbog ujeda pasa lutalica dobija potrebnu zaštitu i izvještaj ljekara sa datumom kada se javio za pomoć.

Istovremeno se slučaj prijavljuje veterinarskoj inspekciji.

Dragica Topalović je potvrdila da, pored Gornjomilanovčana koji traže pomoć, ima slučajeva da ujed pasa prijave i ljudi iz nekog drugog grada, posebno iz susjednog Čačka.

U inspekcijskim službama sumnjaju da pojedinci poslije ljekarske intervencije skinu zavoje, uklone ostale dokaze o pruženoj pomoći i odlaze u drugu opštinu gdje nadležnim službama prijavljuju da su ujedeni na teritoriji te opštine.

Sa ljekarskim izvještajima povrijeđeni traže nadoknadu od lokalne samouprave, a nadležnima je veoma teško da utvrde gdje su građani zaista ujedeni.

Predsjednik Opštinske komisije za nadoknadu štete od pasa lutalica Srđan Lukić rekao je za agenciju Beta da Opština ima nekoliko zahtjeva za plaćanje odštete što će biti razmatrano do polovine januara.

Prema njegovim riječima, težiće se vansudskom poravnanju, jer je to za Opštinu jeftinije od sudskog postupka.

Sudska praksa pokazuje da nadoknade iznose od oko 280 do oko 940 eura, u zavisnosti od uzrasta povrijeđenog i stepena povrede.

Bonus video: