Tuđmanova bista bačena u more

"Taj varvarski čin vrijeđa osjećaje svih Hrvata i Hrvatica a naročito hrvatskih veterana", saopštila je Građanska inicijativa za istinu i afirmaciju domovinskog rata
0 komentar(a)
Franjo Tuđman bista, Foto: Dnevnik.hr
Franjo Tuđman bista, Foto: Dnevnik.hr
Ažurirano: 01.01.2012. 19:58h

Za sada nepoznati počionici su u novogodišnjoj noći bacili u more bistu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koja je bila postavljana u mjestu Tribunj kod Šibenika.

O događaju je izvjestila Građanska inicijativa za istinu i afirmaciju domovinskog rata, koja je saopštila da su "nepoznati vandali u noći između subote i nedjelje nasilno iz spomen-parka iščupali Tuđmanovu bistu i bacili je u more".

"Taj varvarski čin vrijeđa osjećaje svih Hrvata i Hrvatica a naročito hrvatskih veterana. Zbog toga očekujemo od nadležnih institucija vlasti osudu ovog gnusnog čina i otkrivanje i oštro sankcionisanje počinilaca", navodi se u saopštenju.

Taj čin osudila je Hrvatska demokratska zajednica, zatraživši brzo otkrivanje počinilaca. Bistu su u međuvremenu mještani izvadili iz mora.

Na skulpturi su nastala manja oštečenja, a opština Tribunj i policija su nadležnom tužilaštvu podnijeli prijavu zbog krivičnog djela uništenja i oštećenja tuđe stvari.

Bonus video: