Bosna napokon dobija vladu

"Pozitivna je vijest da su lideri, napokon, postigli dogovor o formiranju Savjeta ministara i o drugim važnim pitanjima", rekao je Incko
56 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Čavić Zlatko Lagumdžija, Foto: FoNet/AP
Dragan Čavić Zlatko Lagumdžija, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 28.12.2011. 21:36h

Lideri šest vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini postigli su dogovor o formiranju vlade i usvajanju budžeta za 2011. kao bi se izbjegao finansijski kolaps, čime je okončan politički zastoj koji traje od izbora 2010.

Saopštili su da su se dogovorili i oko dugo odlaganog seta zakona, što će pripremiti teren da Bosna aplicira za članstvo u Evropskoj uniji.

Dogovor će omogućiti EU i Međunarodnom monetarnom fondu da odmrznu stotine miliona dolara za BiH.

Posmatrači kažu da su EU i zapadni ambasadori izvršili pritisak na stranke da se dogovore, dijelom iz straha da bi pogoršanje ekonomske situacije moglo izazvati nemire, piše Rojters.

"Stvorili smo uslove da već sjutra predložimo predsjedništvu mandatara za sastav nove vlade", rekao je novinarima Dragan Čović iz HDZ BiH, koja će imenovati budućeg premijera.

"Bila je potrebna naša riješenost i hrabrost da postignemo ove sporazume kako bi procesi u Bosni krenuli naprijed", rekao je Čović.

"Pozitivna je vijest da su lideri, napokon, postigli dogovor o formiranju Savjeta ministara i o drugim važnim pitanjima", navodi se u saopštenju visokog međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Incka.

On je ohrabrio političare da iskoriste pozitivan razvoj događaja, rekavši da će nova vlada mora da djeluje brzo kako bi odgovoril na ekonomske izazove u narednoj godini i ispunila uslove za bržu integraciju u EU.

Formiranje centralne vlade i sporazum o opštem fiskalnom okviru za 2012-2014. su ključni uslovi da Bosna dobije sredstva na osnovu stend baj aranžmana sa MMF-om, koja su joj prošle godine suspendovana zbog nedostatka napretka.

Evropska komisija je takođe blokirala kredit od 100 miliona eura kao podršku budžetu dok ne formira vladu.

"Važno je da smo postigli ključne političke sporazume o evropskom paketu zakona koji će omogućiti aplikaciju za članstvo u EU", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, čija SNSD je duže od godinu u nacionalnom parlamentu blokirala usvajanje zakona koji se odnose na EU.

Bonus video: