Tužilaštvo zatražilo veću kaznu za Paravinju

Paravinja je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu rekao da su presude protiv njega u Srbiji iskonstruisane
0 komentar(a)
Dragan Paravinja, Foto: Mup.rs
Dragan Paravinja, Foto: Mup.rs
Ažurirano: 22.12.2011. 14:22h

Predstavnici tužilaštva zatražili su pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu veću kaznu Draganu Paravinji, jula prvostepeno osuđenom na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog pokušaja silovanja na Jahorini 2002. godine.

Tužilac Zorica Đuđević navela je da je Paravinja i ranije osuđivan za silovanje u Srbiji, ali da izrečene kazne nisu preventivno djelovale i spriječile ga da ponovi isto krivično djelo.

Paravinjin advokat, Milana Borovčanin-Bulić, zatražila je se presuda poništi, a njen klijent oslobodi, tvrdeći da tokom prvostepenog postupka tužilasstvo nije dokazalo navode optužnice.

Paravinja će najverovatnije ostati u BiH do izricanja drugostepene presude ili dok ga Hrvatska ne zatraži u slučaju da se hitno mora naći pred hrvatskim istražnim organima

U Hrvatskoj je protiv Paravinje podignuta optužnica za pokušaj silovanja i ubistvo 17-godišnje Antonije Bilić iz Drniša.

On je u srijedu iz šibenskog zatvora dovezen u Istočno Sarajevo.

Izručenje Paravinje traži i Srbija u kojoj je osuđen na četiri godine zatvora za silovanje.

Paravinja je danas pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu rekao da su presude protiv njega u Srbiji iskonstruisane.

"Što se tiče ranijih presuda u Srbiji, mogu kazati da se radilo o iskonstruiranim presudama zbog kojih sam u Sloveniji pokrenuo postupak za dobivanje azila. Taj sudija je kasnije i sam osuđen na pet godina", kazao je on.

O tome gdje će Paravinja biti do izricanja drugostepene presude, odlučiće Ministarstvo pravde BiH.

Prema pisanju medija, on će najverovatnije ostati u BiH do izricanja drugostepene presude ili dok ga Hrvatska ne zatraži u slučaju da se hitno mora naći pred hrvatskim istražnim organima.

Prema nedavno potpisanim međudržavnim sporazumima, moguće je preuzimanje predmeta, tako da bi Paravinja zatvorsku kaznu izrečenu u Istočnom Sarajevu mogao izdržavati i u Hrvatskoj.

Bonus video: