Izetbegović: BiH neće biti dio velike Srbije

Reagujući na izjavu Dodika da će se BiH raspasti, Izetbegović je napomenuo da Bošnjaci "nisu dali svoju zemlju 1992. godine i neće je dati ni poslije 20 godina"
0 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Sda.ba
Bakir Izetbegović, Foto: Sda.ba
Ažurirano: 21.12.2011. 17:48h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović izjavio je turskoj novinskoj agenciji Anadolija da "BiH neće biti dio velike Srbije" i upozorio da će se oni koji to traže suočiti sa "velikim problema".

Reagujući na izjavu predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da će se BiH raspasti, ukoliko međunarodna zajednica prestane da je podržava, Izetbegović je napomenuo da Bošnjaci "nisu dali svoju zemlju 1992. godine i neće je dati ni poslije 20 godina".

Kako podsjeća Radio Slobodna Evropa, Dodik je nedavno za "EuroBlic" izjavio da će se "BiH podijeliti i prirodno raspasti" i ocijenio da je BiH u "fazi raspadanja i da joj niko ne može pomoći, pa čak ni Amerikanci".

"Arogancija bosanskih muslimana u političkom smislu je u toj meri izražena prema Srbima i Hrvatima da niko ozbiljan ovdje ne vjeruje u mogućnost opstanka BiH", rekao je Dodik.

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u BiH će predložiti ambasadama muslimanskih zemalja da Dodika proglase ga personom non grata.

Rijaset je u saopštenju, objavljenom u nedjelju, ocijenio da Dodik u kontinuitetu na račun muslimana upućuje šovinističke, rasističke i izjave koje podstiču mržnju i iskrivljuju činjenice.

Dodik je na to regaovao riječima da ga je "Cerić stavio na listu za odstrel".

Bonus video: