Republika Srpska će sama prikupljati poreze

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik zaprijetio je da će vlasti ovoga entiteta uspostaviti samostalni finansijski sistem prikupljanja poreza i carina
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 10:38h

Dodik ovu promjenu najavljuje ukoliko od 1. januara 2012. bude zaustavljeno finansiranje s računa Uprave za oporezivanje BiH koje se najavljuje jer nije usojenbudžet na federalnom niovu.

"Ukoliko Uprave za oporezivanje BiH obustavi isplate RS s jedinstvenog računa, Republika Srpska će u Narodnoj skupštini RS povući saglasnost o formiranju ove Uprave", rekao je Dodik kako danas prenose Nezavisne novine iz Banja Luke.

Nezavisne navode da će od prvoga dana sljedeće godine biti obustavljena isplata novčanih sredstava s jedinstvenog računa Uprave za oporezivanje državi i nižim tijelima vlasti ukoliko ne bude dogovora o budžetu BiH do kraja godine, što su potvrdili i iz Uprave za oporezivanje BiH.

Tokom 2011. godine zbog političke krize nastale nakon posljednjih izbora nije uopšte usvojen budžet za 2011., a državne su se institucije finansirale na temelju privremenog tromjesečnog finansiranja. Da bi državne institucije mogle da funkcionišu, vlasti moraju usojiti budžet za 2012. jer se ne može donijeti odluka o privremenom finansiranju budući da nije bilo usvojenog budžeta ni za 2011.

Dodik je međutim najavio da će vlasti njegovog entiteta preduzeti više mjera kako bi sistem normalno funkcionisao.

"Mi ćemo, ukoliko bude ostvarena blokada sredstava, deblokirati svoja sredstva. Podrazumijeva li to osnivanje nove Uprave za oporezivanje ili neke druge akcije vidjećemo, ali sigurno ukoliko dođe do zastoja makar i jedan dan mi ćemo ući u parlament i povući našu saglasnost o formiranju Uprave za oporezivanje BiH", rekao je Dodik.

Pri tome je poručio kako Republika Srpska neće prihvati nametanje državnog budžeta od strane Visokog međunarodnog predstavnika Valentina Incka kazavši da takav scenario priželjkuju bošnjačke stranke iz Sarajeva.

Iz Inckove kancelarije su poručili da se neće tolerisati eventualni jednostrani potezi vlasti Republike Srpske kojima se potkopavaju državne institucije.

Bonus video: