Paravinju privode iz Hrvatske na sud u BiH

Paravinja je uhapšen 26. juna, nakon masovne policijske potere, u Donjim Srđevićima, kod Srpca, ispred kuće svoje pokojne rođake
75 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Paravinja, suđenje BiH, Foto: Sud BiH
Dragan Paravinja, suđenje BiH, Foto: Sud BiH
Ažurirano: 17.12.2011. 10:50h

Dragan Paravinja će 22. decembra prisustvovati sednici Sudskog vijeća u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu u drugostepenom postupku povodom žalbe tužilaštva i odbrane na prvostepenu presudu, kojom je zbog silovanja žene sa Pala u julu osuđen na zatvorsku kaznu od 34 mjeseca.

Dežurni tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Zorica Đurđević potvrdila je ovu informaciju Srni, ali nije mogla da saopšti da li će Paravinja nakon prisustva drugostepenom postupku biti vraćen u Hrvatsku, jer odluku o tome treba da donese Sud.

Paravinja je trenutno u pritvoru u Hrvatskoj, gdje je osumnjičen za otmicu i ubistvo maloljetne Antonije Bilić iz Drniša.

Ministarstvo pravde BiH je prije mjesec dana uputilo zvaničan zahtjev kolegama iz Hrvatske da vrate Paravinju u BiH, odnosno Republiku Srpsku, kako bi mogla da mu bude izrečena drugostepena presuda.

Paravinja je uhapšen 26. juna, nakon masovne policijske potere, u Donjim Srđevićima, kod Srpca, ispred kuće svoje pokojne rođake.

Nakon saslušanja u banjalučkoj policiji, gdje je priznao ubistvo Antonije Bilić, Paravinja je prebačen u pritvorsku jedinicu zatvora "Kula" u Istočnom Sarajevu i to na osnovu potjernice koju je za njim raspisao Osnovni sud u Sokocu još 2002. godine zbog silovanja.

Za Paravinjom je i u Srbiji raspisana potjernica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a pravosnažno je osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i pet mjeseci.

Bonus video: