Konvoj sa ruskom humanitarnom pomoći još stoji na Jarinju

Ruski ambasador koji predvodi konvoj odbio da na Kosoo uđe na prelazu Merdare jer su tamo službenici vlasti u Prištinu koje ne priznaje ni Rusija ni Srbija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 10:37h

Konvoj u kome se nalaze 24 kamiona s humanitarnom pomoći iz Rusije nije prošao administrativnu liniju na prelazu Jarinje zbog, kako je rekao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin, ucjena Euleksa koje nije mogao da prihvati.

Propuštena su dva šlepera, a kada je krenuo treći, došlo je do zastoja koji je trajao do kasnih popodnevnih sati a da niko nije znao razlog.

Tada je ambasadoru Konuzinu, koji je predvodio konvoj, saopšteno da kamioni ne mogu dalje bez pratnje Euleksa nako čega im je ponuđeno mu da se vrate i pređu na prelazu Merdare.

Oba uslova ambasador je odbio i objasnio da im nikakva pratnja ne treba i da na prelaz Merdare neće ići, jer su tamo službenici vlasti u Prištinu koje ne priznaje ni Rusija ni Srbija.

Uslijedili su brojni telefonski razgovori ali rješenje sinoć nije pronađeno, pa su dva kamiona prešla na teritoriju Kosova, jedan je na administrativnoj liniji a ostali se nalaze u centralnoj Srbiji.

Konvoj ruske pomoći i dalje čeka na administrativnom prelazu Jarinje. Ambasador Rusije je jutros, putem video linka, sa Jarinja razgovarao sa ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom o nastaloj situaciji.

Šojgu je, kako je Tanjugu potvrdio službenik ovog ruskog ministarstva, rekao da konvoj ostane tu gdje je i čeka nova uputstva.

Kako ističu pripadnici Ministarstva za vanredne situacije koji prate konvoj, i dalje je glavni zadatak konvoja da preko Crvenog krsta dostai pomoć u Kosovsku Mitrovicu.

Oni dalje navode da politički vrh Rusije, između ostalih i ministar inostranih poslova Sergej Lavro, intezivno pregoaraju o rješenju situacije i propuštanju konvoja

U toku današnjeg dana pokušaće da se nađe rješenje za ovaj problem kako bi konvoj sa oko 300 tona namirnica stigao do kosovskih Srba.

Bonus video: