Kfor optužio biznismena sa Kosova za organizovanje nemira na barikadama

Komandant Kfora istakao je da Veselinović "nije imao sreće", jer je pogođen gumenim metkom u vrat i da je, kako kaže, "trenutno van igre"
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 17:32h

Komandant Kfora Erhard Drevs rekao je da su biznismen sa sjevera Kosova Zvonko Veselinović i njegov brat organizatori nasilja protiv međunarodnih vojnika na barikadama u Jarinju i Jagnjenici.

"Nasilni napad na Jarinju je organizovan i lično vođen od strane Zvonka Veselinovića. Imamo snimke toga, a na Jagnjenici je vođen i organizovan od strane njegovog brata, i imamo snimke i toga", rekao je komandant Kfora Erhard Drevs, prenosi RTS.

Komandant Kfora istakao je da Veselinović "nije imao sreće", jer je pogođen gumenim metkom u vrat i da je, kako kaže, "trenutno van igre".

Drevs tvrdi da su vojnici Kfora identifikovali lica koja su koristila oružje protiv međunarodnih vojnika

Ti snimci, kako je objasnio, proslijeđeni su Euleksu, koji blisko sarađuje sa srpskim vlastima.

U razgovoru sa srpskim novinarima koji se nalaze na Kosovu u organizaciji Međunarodne civile kancelarije, Drevs je rekao da su vojnici Kfora imali dozvolu da koriste bojevu municiju u oba slučaja.

Drevs je, međutim, rekao da su prilikom incidenta na Jagnjenici bojevu municiju koristili isključivo oni koji su djelovali protiv Kfora i da vojnici Kfora nisu pogođeni samo bojevom municijom, već i ručnim granatama tipa "M-75" i molotovljenim koktelima.

"Odobrio sam im da koriste bojevu municiju što nisu učinili iz jednog razloga – jer nisu mogli da jasno identifikuju pojedince koji su bacali molotovljeve koktele i granate, a koji su se krili iza građana", rekao je njemački general.

Drevs tvrdi da su vojnici Kfora identifikovali lica koja su koristila oružje protiv međunarodnih vojnika.

Komandant Kfora istakao je da su najmanje dvije granate bačene među vojnike Kfora i da su neki od njih zadobili opekotine, a da se dvoje, uključujući komandanta jedinice i dalje nalaze na liječenju.

Drevs je naglasio da su "sve operacije Kfora, uključujući Jarinje i Jagnjenicu završene bez žrtava, da su uvijek vođene na prepad, a da je do ranjavanja vojnika došlo tek pošto su vojnici Kfora napadnuti".

Bonus video: