Komšić: Bez EU kandidature, ekstremisti preuzimaju Srbiju

"U Srbiji postoje snage koje jedva čekaju da dobiju priliku da uvedu stanje koje karakterišu paraliza, siromaštvo i beznađe", rekao je prof. dr. Jovan Komšić
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 09:05h

Profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu i politički analitičar prof.dr. Jovan Komšić izjavio je da, ukoliko Srbija ostane bez kandidature za prijem u Evropsku uniju, prijeti opasnost da će "vidljive i skrivene" ekstremističke snage okrenuti Srbiju u antievropskom pravcu i ugroziti demokratski sistem vrijednosti.

"U Srbiji postoje vidljive i skrivene snage koje jedva čekaju da dobiju priliku da zemlju okrenu u antievropskom pravcu i uvedu stanje koje karakterišu paraliza, siromaštvo i beznađe", rekao je Komšić za novosadski "Mađar so" (Magyar Szo).

Komišić je ocijenio da bi takvo djelovanje ekstremista uvelo Srbiju u stanje "slično kao na Bliskom istoku".

"Mogli smo da vidimo na što je bilo spremno antievropejstvo koje smo iskusili u periodu Koštunice: naše društvo je potonulo među ona društva koja sebi dozvoljavaju čak i

"Naše društvo je potonulo među ona društva koja sebi dozvoljavaju čak i paljenje zapadnih ambasada. Tako nešto se još može vidjeti u Iranu, Jemenu i Somaliji"

Tako nešto se još može vidjeti u Iranu, Jemenu i Somaliji", rekao je Komšić.

Prema njegovim riječima, u Srbiji se i danas mogu vidjeti "projekti" koji oživljavaju neofašizam, predstavljajući se kao alternativa "neuspjele evropske politike".

Galerija