Tači: Sporazum je "de jure" priznanje Kosova od Srbije

"Integrisano upravljanje granicom se ostvaruje samo između dvije države i nikako na drugom novou." izjavio je Tači
0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Tanjug
Hašim Tači, Foto: Tanjug
Ažurirano: 06.12.2011. 16:15h

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je danas da sporazum o integrisanom upravljanju granicom "na jedan ili drugi način i de jure predstavlja priznanje Kosova od Srbije, njenih granica i šest graničnih prelaza između dvije zemlje".

"Integrisano upravljanje granicom je evropski model koji treba da se primjenjuje i primjenjuje se samo između zemalja koje streme ulasku u EU, kao priprema za ulazak u zonu Šengena", kazao je kosovski premijer na sjednici Vlade.

On je istakao da je sporazum u punoj saglasnosti sa Ustavom Kosova i Zakonom o integrisanom upravljanju granicom koji je usvojila Skupština Kosova u maju 2008 godine.

"Integrisano upravljanje granicom se ostvaruje samo između dvije države i nikako na drugom novou. Integrisano upravljanje granicom će se primjenjivati sa svim susjedima, Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom i učiniće sve granice koje imamo u regionu otvorenim granicama prema modelu zemalja EU", kazao je Tači.

On je istakao da je ovim sporazumom uspostavljena puna zakonitost i vladavina zakona na sjevernoj granici Kosova.

Kosovski premijer je rekao da će Euleks ostvarivati svoju ulogu na osnovu poziva koji mu je upućen od institucija Kosova, što znači da će nadgledati i podržati ostvarivanje evropskih standarda u integrisanom upravljanju granicom.

"Svi državni simboli Kosova će biti prisutni na svim djelovima granice Kosova. Onako kako je to do danas bilo u Merdaru takođe će biti i na graničnim prelazima 1 i 31", kazao je Tači.

Tači otputovao u Brisel

Premijer Kosova Hašim Tači otputovao je danas poslije podne u Brisel gdje će se sastati s više evropskih zvaničnika.

Tači je otišao u Brisel na poziv visoke predstavnice Evropske unije za spoljnju politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, Tači će se u Briselu sastati s predsjednikom Evropske unije Hermanom van Rompejem, Ketrin Ešton i drugim visokim zvaničnicima EU.

Glavna tema razgovora biće ubrzanje evropskih integracija Kosova, početak dijaloga o liberalizaciji viza, trgovinskih odnosa Kosova i EU i podrška Savjeta ministara EU učlanjenju Kosova u Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Tači će se tokom boravka u Briselu sastati i s poslanicima Evropskog parlamenta.

Bonus video: