Kosovo: Postignut dogovor o zajedničkom upravljanju prelazima

0 komentar(a)
Stefanović Tahiri, Foto: Blic.rs
Stefanović Tahiri, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 03.12.2011. 13:46h

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je danas da je postignut konačan dogovor u dijalogu s Prištinom o administrativnim prelazima na Kosovu uz poštovanje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Ustava Srbije.

Sporazum o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima je postignut jer su od Evropske unije dobijene garancije za slobodno kretanje srpskih građana sa Kosova i Metohije u Srbiju i iz Srbije sa automobilskim tablicama i dokumentima Srbije, rekao je Stefanović novinarima u Briselu.

"Kad nadležni organi usvoje ovaj dogovor, on će tada i biti primijenjen", dodao je on.

Stefanović je naglasio da se sporazumom o zajedničkom upravljanju prelazima koji je usvojen poslije "teških pregovora, ali na predlog srpske strane, onemogućeno prejudiciranje statusa Kosova".

Prelazi Jarinje i Brnjak će, dodao je, imati poseban status i biti pod nadležnošću Euleksa.

"Svi prelazi će biti jedinstveni, dakle neće biti dva prelazna punkta i neće biti obilježja samoproglašene prištinske vlasti na njima", objasnio je Stefanović, istakavši da će na prelazima biti srpska policija i službenici ministarstva finansija Srbije.

Sa prištinske strane će, po objašnjenju Stefanovića, biti samo "carinski svjedoci" koji će posmatrati djelovanje Euleksa na Brnjaku i Jarinju i takođe na ostalim punktovima.

Euleks će imati potpuna izvršna ovlašćenja na Jarinju i Brnjaku, saglasno akcionom planu koji je za tu evropsku misiju 2008. usvojio Savjet ministara EU.

Tekst dogovora je složen, rekao Stefanović, ali u potpunosti odražava interese države Srbije, jer je njime potvrđena i ranija odrednica Unmika da je Kosovo jedinstvena carinska teritorija što apsolutno ne prejudicira bilo čime status Kosova,

Postignuti aranžman ne pokriva bilo kakve fiskalne i dohodovne odredbe, kazao je Stefanović. Sporazum predviđa i sklapanje tehničkog protokola sa EU koji će posebno potpisati Srbija sa EU a posebno prištinske vlasti s EU.

Stefanović je naglasio da je sa EU postignut čvrst dogovor i da ovaj sporazum ne može imati bilo kakve nepovoljne posljedice po srpske građane koji žive na Kosovu i Metohiji, a koji koriste automobilske tablice i dokumenta Republike Srbije.

On je predočio da je sporazum takođe potvrdio Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, jer će policijska i službena lica Srbije biti na administrativnim prelazima na Kosovu.

O fiskalnim i temama prihoda će se naknadno postići dogovor.

Raniji punktovi prema Brnjaku i Jarinju, a to su Tabalije i Rudnica, više neće postojati. Time je, po riječima Stefanovića, potpuno obesmišljen pokušaj da se administrativna linija prikaže kao državna granica.

Na prelazima neće biti nikakvih državnih obilježja, svi građani će slobodno putovati, a odbijeni su svi zahtjevi Prištine da se postave obilježja nezavisnosti Kosova, rekao je Stefanović.

On je želio da posebno naglasi da administrativna linija nije državna granica, niti su administrativni prelazi državni prelazi.

U samom tekstu sporazuma stoji u posebnoj naznaci da "jedna strana liniju prepoznaje kao granicu, a druga kao administrativnu liniju" i zato se u nacrtu teksta sporazuma upotrebljava skraćenica IBM što prema tumačenju nadležnih u Savjetu ministara EU može biti i naznaka za border - granica i boundary - linija.

Stefanović je rekao da je bilo razgovora i o regionalnom predstavljanju Prištine i da se to odnosi na regionalne inicijative na kojima bi učestvovala prištinska strana, ali Srbija traži da se u dogovoru neizostavno naglasi da se time obavezno mora poštovati Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti, a Priština to za sada odbija.

On je podvukao da Srbija ne može da prihvati nikakvu "simetriju" Prištine i nezavisnih država.

Bonus video: