Zbog Interpola traže ostavku Tačija, Haradinaja i Pacolija

Ostavka ove trojice zvaničnika bi, prema Samoopredjeljenju, bila dobra vijest koja bi obradovala većinu građana Kosova
58 pregleda 10 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Reuters
Hašim Tači, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2018. 17:40h

Opozicioni kosovski pokret Samoopredjeljenje zatražilo je danas ostavku predsjednika i premijera Kosova, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, kao i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija zbog neuspjeha u prijemu Kosova u Interpol.

Samoopredjeljenje je u saopštenju navelo da "Skupština Kosova treba odmah da oduzme mandat Tačiju zbog njegove lične avanture sa Srbijom bez ovlaščenja, legitimiteta i bez kompentencija, kao i da Republika Kosovo uspostavi puni politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet prema Srbiji".

Ostavka ove trojice zvaničnika bi, prema Samoopredjeljenju, bila dobra vijest koja bi obradovala većinu građana Kosova.

"Jedini način na koji oni mogu da pomognu Kosovu je podnošenjem ostavke. Velika većina građana, da ne kažemo svi, bi se večeras obradovali, ako bi u večernjim vijestima čuli vest da su Tači, Haradinaj i Pacoli dali ostavku", navedeno je u saopštenju.

Samoopredjeljenje je navelo da poslije neuspjeha Kosova za prijem u Interpol u utorak "na hiljade srpskih ratnih zločinaca slave", dodajući da su posljedice tog neuspjeha i u oblasti pravde i mira, ali i ratnih zločina.

Na današnjoj konferenciji za medije poslanik Samoopredjeljenja, Dželjalj Svečla govorio je da je Srbija vodila veliki "rat" kako bi ometala učlanjenje Kosova u Interpol i o "avanturama predsjednika Kosova prema trgovini sa Srbijom".

"Hipokrizija se ogleda u činjenici sastanaka Tači – Vučić. Hašim Tači nezavisno od situacije na terenu nastavlja da juri prema trgovini sa Srbijom, koja se, kao nikada pre i poslije proglašenja nezavisnosti Kosova, bori protiv državnosti i subjektiviteta Kosova", rekao je Svečla.

Prema njemu, prvi korak koji može da dokaže da su strane zainteresovane za konačni sporazum je prestanak "rata na terenu".

"Kako je moguće da se država Kosovo suočava sa takvim teškoćama a da predsjednik Tači odlazi i susreće se bez ikakvog uslova za Srbiju. Ovaj predsjednik prenebregava svaki interes zemlje samo kako bi sam uspio da se spase (od Specijalnog suda). On je izabrao svoj put, ali ne treba niti smije da sa sobom povede i Kosovo. Ovaj čovjek je prešao na srpsku stranu", naveli su iz Samoopredjeljenja.

Poslanica Samoopredjeljenja Aljbuljena Hadžiu kazala je da je trgovina teritorijama Tačija sa Vučićem kulminirala njegovim susretom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, što je izazvalo konfuzije kod mnogih država koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Ove se godine dogodilo dovođenje u pitanje nezavisnosti i državnosti Kosova putem apsurdnih avantura predsjednika Kosova. Sve nas manje tretiraju ozbiljno, jer predsjednik zemlje ne shvata ozbiljno našu državu", kazala je ona i dodala da slabost i odmjerenost prema Srbiji niko ne tretira kao velikodušnost, već kao strah i neznanje.

Bonus video: