Produžen pritvor napadačima na ambasadu SAD u Sarajevu

Kao dodatne razloge za određivanje pritvora za svu četvoricu, navedena je mogućnost bjekstva, uticaja na svjedoke, kao i uništavanje i prikrivanje dokaza
0 komentar(a)
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.11.2011. 17:18h

Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor za još dva mjeseca Mevlidu Jašareviću, Dini Pečenkoviću, Munibu Ahmetspahiću i Emrahu Fojnici, osumnjičenima za terorizam, potvrđeno je iz Suda.

Prema rješenju, pritvor Jašareviću može trajati do 28. januara, za osumnjičene Pečenkovića i Ahmetspahića do 29. januara, a za Fojnicu do 8. februara, prenela je RTRS.

Tužilaštvo BiH podnijelo je Sudu predlog za produženje pritvora vehabiji Mevlidu Jašareviću, koji je 28. oktobra izvršio teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu.

Isti predlog tužilaštvo je uputilo i za Emraha Fojnicu, Dinu Pečenkovića i Muniba Ahmetspahića koji su osumnjičeni da su pomogli Jašareviću u izvršenju terorističkog napada.

Tužilac Dubravko Čampara na današnjem ročištu rekao je da Tužilaštvo još vodi istragu u ovom predmetu za šta im je potrebno dodatnih 60 dana.

On je naveo da Tužilaštvo još ispituje svjedoke i da traga za određenim predmetima.

"Tužilaštvo je Sudu BiH dostavilo DVD na kojem se nalazi oporuka Jašarevića iz koje se jasno vidi da mu je cilj bio napad na američku Ambasadu u Sarajevu", rekao je Čampara i dodao da Tužilaštvo traga i za poluautomatskom snajperskom puškom koja se vidi na snimku i za još jednim DVD.

Kao dodatne razloge za određivanje pritvora za svu četvoricu, Čampara je naveo mogućnost bjekstva, uticaja na svjedoke, kao i uništavanje i prikrivanje dokaza.

Branioci optuženih usprotivili su se zahtjevu Tužilaštva, ističući da bi izricanja strogih mjera zabrane bilo dovoljno da se istraga neometano odvija.

Sa današnjeg ročišta udaljeni su prvooptuženi Jašarević i Ahmetspahić zbog nepoštivanja Suda.

Bonus video: