Veselinov: Vojvodina treba da dobije status republike

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Veselinov izjavio je da Vojvodina treba da dobije status republike i da o tome treba da se raspiše referendum.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 18:39h

"Skupština Vojvodine može sjutra da raspiše referendum. Vlada Vojvodine treba da zauzme stav, da uvijek kada se napadne element državnosti pokrajine, a i opštine imaju elemente državnosti, da se digne stepen zahtjeva za Vojvodinu", rekao je Veselinov na tribini nevladine organizacije Vojvođanski klub.Prema njegovim riječima, Vojvodina i Srbija su dvije zemlje."Svaka zemlja treba da ima svoj naziv, a zajednički naziv za obije neka se izmisli. Porez na promet i carine naši su, a iz toga ćemo se dogovoriti o zajedničkim troškovima", poručio je Veselinov, koji je bio ministar u Vladi Srbije u vrijeme premijera Zorana Đinđića.On je ocijenio da bi više od 50 odsto Srba u Vojvodini, kao i velika većina ostalih nacionalnih zajednica, podržala referendum o tome da li Vojvodina treba da bude republika."U Vojvodini postoji raspoloženje za sljedeći korak, a elita ćuti. Vojvodini je potrebna nova partija, partija referenduma koja zna šta je cilj - Vojvodina republika", kazao je Veselinov.

"Sada nam ovu bijednu i crknutu autonomiju napadaju. Napadaju i zastavu Vojvodine i grb. Krivo im je što grb sadrži tri grba, Srema, Banata i Bačke iz 1848. Besmisleno je da Vojvodina nema himnu. Ko zabranjuje vladi Vojvodine da raspiše konkurs za himnu? 'Grobari', navijači Partizana, imaju himnu, preduzeća imaju zastave", naveo je Veselinov. On je ocijenio da u Srbiji vlada "manijakalni strah od samostalnosti Vojvodine". "Srbija nikada neće dati Vojvodini autonomiju sa zakonodavnom i izvršnom vlašću", rekao je Veselinov.

Bonus video: