Roditelji u Srbiji da obezbijede djeci pratioca nakon 23 sata

“To se ne odnosi na situacije kada djeca idu u školu, kada imaju ranac na leđima. Ne odnosi se na situacije kada idu do prodavnice koja je blizu kuće"
64 pregleda 0 komentar(a)
djeca, Foto: Vesko Belojević
djeca, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.11.2011. 16:53h

Nacrt srbijanskog zakona o pravima djeteta predviđa da će roditelji djeci mlađoj od 15 godina ubuduće morati da obezbijede punoljetnog pratioca posle 23 sata.Srbijanski mediji prenose da je želja pisca zakona da se spriječi upotreba alkohola i narkotika, da se djeca zaštite od psihičkog, fizičkog, ekonomskog i svakog drugog nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i svakog oblika eksploatacije.“Ova želja je jasna ako se uzme u obzir jedno od posljednjih istraživanja koje je pokazalo da je oko 80 odsto srednjoškolaca u Srbiji bar jednom u životu probalo neko alkoholno piće, kao i da čak 41 odsto ispitane djece poznaje nekog u neposrednom okruženju ko konzumira droge”, piše Blic.Zamjenik zaštitnika građana za prava djeteta, Tamare Lukšić Orlandić, kazala je da je cilj zakona da se bezbjednost djece podigne na viši nivo.

Tekst zakona tek treba da se razradi i da je to “samo koncept koji je podložan promjenama”

Spriječiti da djeca budu žrtve nasilja

Nacrtom zakona predviđeno je i da roditelji, odnosno osoba koja podižu i njeguju dijete budu dužni da djetetu mlađem od deset godina obezbijede stalni nadzor.Ta odredba je, prema pisanju srbijanskih medija, pokrenula buru pitanja - da li to znači da će roditelji morati svakog dana da vode djecu u školu, da li djeca više neće moći da se igraju ispred zgrade ili u parku.“To se ne odnosi na situacije kada djeca idu u školu, kada imaju ranac na leđima. Ne odnosi se na situacije kada idu do prodavnice koja je blizu kuće. Ne znači da će roditelji uvijek morati da ih drže za ruku do desete godine. Želimo da spriječimo da djeca budu žrtve nasilja ili prosjačenja “, rekla je Lukšić Orlandić.

Bonus video: