Evropski parlament odbija podjelu Kosova

Izvještaj o evropskim integracijama će, prenosi Koha Ditore, biti prilično kritičan prema Kosovu, podsjećajući na mnoge neregularnosti na izborima i na nekažnjavanje odgovornih
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2011. 12:08h

Evropski parlament (EP) u nacrtu rezolucije o Kosovu jasno odbija bilo kakvu mogućnost za podjelu Kosova, podsjećajući i na ranije rezolucije ovog parlamenta u kojima je odbacivana takva ideja.

EP će u utorak u Briselu raspravljati o izvještaju o evropskim integracijama Kosova na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku. Izvještaj je napravila Ulrike Lunaček, austrijska poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu.

U nacrtu njenog izvještaja, čiju kopiju je nabavio prištinski list Koha Ditore, a koji će članovima Odbora biti predstavljen u formi prijedloga rezolucije, primjetan je kontinuitet tog tijela da Kosovo tretira kao nezavisnu državu.

Savjet Evrope, kao i Evropska komisija i dalje su neutralni prema statusu Kosova. Izvještaj će, prenosi list, biti prilično kritičan prema Kosovu, podsjećajući na mnoge neregularnosti na izborima i na nekažnjavanje odgovornih.

U izvještaju Ulrike Lunaček se jasno pominje "manipulacija i ozbiljne neregularnosti”, a ne diplomatski - "nedostaci"

U dokumentu se jasno pominje "manipulacija i ozbiljne neregularnosti”, a ne diplomatski - "nedostaci". Kritike za manipulaciju ozbiljno su shvaćene jer je EP bio jedina evropska institucija koja je imala posmatrače na terenu na Kosovu kada su te neregularnosti registrovane.

U nacrtu rezolucije EP se traži hitan početak dijaloga o liberalizaciji viza s vlastima u Prištini, te iznosi ocjena da strategija EU za evropsku perspektivu Kosova nije bila uspješna, prenosi agencija Tanjug.

Galerija

Bonus video: