Dodik: Rješenje za BiH vraćanje na izvorni Dejton

BiH je danas "u najvećem zastoju jer nema budžet, ni ministarsko vijeće, ni mnoge druge potrebne stvari"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 17:18h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je uoči obilježavanja 16 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je rješenje krize u BiH vraćanje na izvorne principe ovog sporazuma, kao najbolje osnove postojanja države.

"Da nije bilo Dejtona, ne bi bilo ni BiH, ona bi morala da se raspadne i dok je Dejtona BiH je na bazi na kojoj može da živi, a nakon toga vjerovatno je nemoguće spasti njen integritet", rekao je Dodik u izjavi za Tanjug.

On je istakao da su "mnogi pokušali tokom svih ovih 16 godina da revidiraju značaj Dejtona, ali se on ipak pokazao kao najvažniji međunarodni dokument u novijoj političkoj istoriji".

Dejtonski sporazum potpisali su 21. novembra 1995. godine tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, RBiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman poslije tronedjeljnih pregovora u vojnoj bazi Rajt-Paterson kod američkog grada Dejtona

Dodik je ukazao da je značaj Dejtonskog sporazuma, kojim je 1995. okončan troipogodišnji rat u BiH, u tome što je prethodnim dogovorom utvrđen politički sistem kojim je ukinuta dotadašnja BiH i uspostavljena nova sa dva entiteta i tri naroda, te da je Dejton bio rješenje za dogovor oko tog političkog sistema.

Dodik je podsjetio da BiH do 1992. nikada nije imala međunarodno priznanje i da je bila dio širih i većih suverenih država, a da je na referendumu te godine, na kojem Srbi nisu učestvovali, jedan dio međunarodne zajednice priznao BiH, koja je postala članica UN bez unutrašnjeg konsenzusa o tome da li može da živi kao zajednica.

"Tek nakon Dejtonskog sporazuma BiH ima svoj puni međunarodni kapacitet, ali isključivo kao složena konfederalno-federalna zemlja sa dva entiteta koji imaju više državnih nadležnosti nego sama BiH", kazao je Dodik.

On je istakao da je period od tada međunarodna zajednica koristila da "razvlasti Republiku Srpsku nadležnosti i da ojača BiH", ali da se to pokazalo kao pogrešno, jer je upravo zbog toga BiH danas "u najvećem zastoju jer nema budžet, ni ministarsko vijeće, ni mnoge druge potrebne stvari".

Dejtonski sporazum potpisali su 21. novembra 1995. godine tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, RBiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman poslije tronedjeljnih pregovora u vojnoj bazi Rajt-Paterson kod američkog grada Dejtona da bi se zvanično prekinuo rat u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Bonus video: