Godišnjica pada Vukovara obilježena i u Beogradu

Nekoliko desetina aktivista srbijanskih nevladinih udruženja Žene u crnom i Art klinika okupilo se sinoć u centru Beograda da bi obilježili 20. godišnjicu pada Vukovara
86 pregleda 0 komentar(a)
Žene u crnom, Foto: Blic.rs
Žene u crnom, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 19.11.2011. 14:15h

Učesnici su okupljanje opisali kao "mirovnu akciju, u crnini i tišini" povodom 20 godina od pada Vukovara, a nosili su transparente s natpisima "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru", "Solidarnost" i "Odgovornost".

Okupljene, koji su od srbijanskih vlasti zatražili utvrđivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru, tokom skupa je čuvalo nekoliko desetina policajaca.

Udruženje "Žene u crnom" saopštenjem je podsjetila srbijansku javnost i predstavnike državnih institucija da proces suočavanja s prošlošću mora počivati na jasno utvrđenoj odgovornosti i na ispunjavanju obaveza koje proizlaze iz te odgovornosti.

Od nadležnih srbijanskih državnih institucija udruženje traži da utvrde odgovornost vrha bivše JNA za agresiju na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru, punu istinu o nestalima otvaranjem vojnih arhiva i da otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, kao i da pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Takođe se traži da se uvaži zahtjev "Žena u crnom" i "Art klinike", koji je, kako se navodi, potpisalo više od 30 nevladinih udruženja, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima i da se pomognu drugi vidovi reparacija žrtvama i njihovim porodicama.

Udruženja traže i da budu preispitana stajališta o ratovima devedesetih godina i o odgovornosti Srbije u njima i dodaju da istina o tim zbivanjima mora postati dio službenog obrazovnog sistema "i neporeciva istorijska istina u cilju promjene moralnog poretka, vrijednosnog sistema i kulturnih obrazaca".

"Žene u crnom" i "Art klinika" najavili su da će danas, zajedno s članovima porodica žrtava i građanima Vukovara prisustvovati obilježavanju godišnjice zločina.

Balašević u Sarajevu odao počast Vukovaru

Vojvođanski kantautor Đorđe Balašević se sinoć, na 20. godišnjicu pada Vukovara, prisjetio tragedije tog hrvatskog grada posvetivši mu jednu od svojih pjesama na koncertu održanom u Sarajevu.

'Ja znam koji je danas dan', kazao je Balašević reagujući na transparent na kojem je dio publike u Sarajevu ispisao Vukovar. Kazao je da nikada nije okretao glavu od onoga što se stvarno događalo u ratu.

'Ova pjesma je za sve slavonske bagreme koje su polomili ali i za one koji su izrasli', najavio je Balašević zatim svoju poznatu numeru 'Ne lomite mi bagrenje'.

Publika je burnim aplauzom pozdravila ovu Balaševićevu najavu otpjevavši pjesmu zajedno s njim, prenosi Hina.

Na Balaševićevom sarajevskom koncertu, prvom nakon skoro 7 godina, prema procjenama organizatora, bilo je više od 17.000 posjetioca.

Bonus video: