Beograd: Goli aktivisti štite životinje

Protest se organizuje u okviru Nedjelje borbe protiv krzna koja se krajem novembra obilježava širom svijeta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2011. 09:21h

Udruženje "Sloboda za životinje" najavilo je da će sjutra u Beogradu nagi aktivisti protestovati protiv nošenja odjeće od životinjskog krzna.

Protest "Za Srbiju bez krzna" biće organizovan na centralnom beogradskom Trgu Republike od 11 do 12 časova.

Organizatori kažu da će to biti "goli performans".

Aktivisti će nagi ležati u "krvavim" kostimima na gomili na pločniku, pokazujući simboliku životinja odranih na farmama.

"Cilj je da skrenemo pažnju javnosti na svu okrutnost industrije krzna i besmisao ubijanja životinja u svrhu proizvodnje krznene odjeće zbog mode i glamura, kao i na posljedice po životnu sredinu i da produbimo saosjećajnost građana Srbije za nezamislivu patnju koju trpe životinje na farmama za krzno", navodi Udruženje "Sloboda za životinje".

Protest se organizuje u okviru Nedjelje borbe protiv krzna koja se krajem novembra obilježava širom svijeta.

Udruženje navodi da je kineska modna industrija jedna od najokrutnijih. Pored zečeva, lisica, rakuna i ostalih tipičnih krznaša u toj zemlji godišnje se ubije i više od 2,5 miliona pasa i mačaka.

"Da bi se dobio jedan krzneni kaput ili bunda, potrebno je da se ubije do 15 pasa, ili: do 20 dabrova, do 22 lisice, do 24 mačke, do 30 rakuna, do 34 nutrije, do 40 oposuma, do 200 činčila, do 240 hermelina, ili do 400 veverica", ukazuju aktivisti za zaštitu životinja.

Bonus video: