Tito, Kemal Ataturk, kralj Aleksandar i Kiro Gligorov na jednom mjestu

Posjetioci mogu vidjeti i 21 scenu - postavku istorijskih događaja, za koje je utrošeno oko milion eura. Radili su ih domaći, ruski, ukrajinski i bugarski autori
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2011. 09:33h

Josip Broz Tito, Kemal Ataturk, Kiro Gligorov biće zajedno na jednom mjestu u Muzeju makedonske borbe za državnost i samostojnost koji je sa više od 100 voštanih figura jedan od rijetkih u regionu gdje se te istorijske ličnosti mogu vidjeti zajedno.

Jedna figura košta 15.000 evra, a sve su izradili ukrajinski umjetnici, po porudžbini Vlade Makedonije.

Ukupan broj figura trebalo bi da bude 109. Očekuje se da budu postavljene figure Josipa Broza Tita, Kira Gligorova, ali i kralja Jugoslavije Aleksandra Karađorđevića, kao i reformatora Turske Kemala Ataturka.

Oni treba da budu zajedno sa makedonskim revolucionarima, glavnim ličnostima vladajuće partije VMRO DPMNE i njenim osnivačima. Neke od tih ličnosti imaju kontroverznu prošlost, pripisuje im se bugarofilija, kao na primjer u slučaju Todora Aleksandrova.

Namještaj muzeja koštao je 1.000.000 eura, ramovi za slike 100.000 eura, a vitraž i osvjetljenje 620.000 eura. Ukupno je za opremanje Muzeja utrošeno 12 miliona eura

Da figure izgledaju zaista autentično kažu i posjetioci iznenađeni niskim rastom velikog revolucionara u borbi protiv osmanlijskog carstva i osnivača prve makedonske Republike 1903. godine, Goce Delčeva.

"Zaista je mali i iznenadilo me što je niži od mene, uvijek sam mislila da je on korpulentan", kazala je Slobodanka Miševa koja je posjetila Muzej.

Muzej je otvoren 8. septembra na Dan državnosti, a od tada ga posjećuju građani Makedonije, učenici i turisti. Prema podacima Uprave muzeja, dnevno se proda i po 500 ulaznica koje koštaju po 1,8 eura.

Posjetioci osim istorijskih ličnosti mogu vidjeti i 21 scenu - postavku istorijskih događaja, za koje je utrošeno oko milion eura. Radili su ih domaći kao i ruski, ukrajinski i bugarski autori.

Namještaj muzeja koštao je 1.000.000 eura, ramovi za slike 100.000 eura, a vitraž i osvjetljenje 620.000 eura. Ukupno je za opremanje Muzeja utrošeno 12 miliona eura.

U Muzeju nije dozvoljeno fotografisanje zbog, kako je rečeno osjetljivosti eksponata.

Neke od izloženih istorijskih ličnosti su kontroverzne, pripisuje im se bugarofilija, kao npr. u slučaju Todora Aleksandrova

Javnost je podijeljena oko stava prema muzeju: neki ga kritikuju, a neki odobravaju što je osnovan.

"Da se vide Goce Delčev i Dame Gruev u prirodnoj veličini, zaista je doživljaj, mi smo koristili svu faktografiju, dokumenta i podatke da bi figure izgledale autentičnije", kazao je direktor novog muzeja, Branislav Svetozarević.

Pošto je muzej voštanih figura rijetkost u ovom dijelu svijeta, ministar kulture Republike Hrvatske Jasen Mesić rekao je prilikom posjete da bi volio da i njegova zemlja ima jedan takav muzej.

Galerija

Bonus video: