Jadranka Kosor poklanja Crkvi zgradu kultne Političke škole u Kumrovcu

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ekspresno je reaktivirala pitanje povrata imovine Katoličke crkve koja je nacionalizovana u vrijeme socijalističke Jugoslavije
172 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2011. 15:13h

Uoči parlamentarnih izbora za koje analitičari, pa i sama hrvatska premijerka i čelnica vladajuće stranke smatraju izgubljenima za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), Jadranka Kosor povlači niz poteza koje neki nazivaju bespredmetnom malicioznošću, a drugi pokušajima da se po svaku cijenu i u što većem broju pridobiju desno orijentisani glasači i, na taj način, umanji budući većinski udio lijeve Kukuriku koalicije u Saboru.

U tom kontekstu se može posmatrati nedavno hapšenje Josipa Boljkovca, prvog ministra unutrašnjih poslova post-komunističke nezavisne Hrvatske i bivšeg visokorangiranog činovnika jugoslovenske OZNA-e, pod optužbom za ratne zločine u toku i nakon Drugog svjetskog rata, jer je obračun sa jugoslovenskim i komunističkim nasljeđem u Hrvatskoj već oprobani recept za mobilizaciju desnog glasačkog tijela.

Takođe, premijerka Kosor je ekspresno reaktivirala pitanje povrata imovine Katoličke crkve koja je nacionalizovana u vrijeme socijalističke Jugoslavije. Kosor je u Banskim dvorima primila najveće zvaničnike Hrvatske biskupske konferencije na čelu sa kardinalom Josipom Bozanićem i dogovoren je model naknade za oduzetu imovinu.

Između ostalog, informacija da će Crkvi biti poklonjena zgrada kultne Političke škole "Josip Broz Tito" u Kumrovcu, koja važi za jedan od simbola jugoslovenske (komunističke) epohe, izazvala je brojne intrige.

Zgrada ove, može se reći, ključne ideološke obrazovne institucije za kadrove Saveza komunista Jugoslavije, sagrađena je 1981. godine. Prije toga (od 1975. godine, kad je škola i osnovana) nastava se održavala u Spomen-domu (Titova rodna kuća).

Novcem od partijske članarine sagrađena je nova zgrada, koja je imala i veći prostorni kapacitet, te je školu mogao pohađati veći broj polaznika.

U školi se ideološka nastava održavala sve do 1990. godine (kada se raspao Savez komunista Jugoslavije), kada je interes za ovom vrstom edukacije iščezao. Zadnji predsjednik Političke škole bio je pokojni Ivica Račan, prvi post-tuđmanovski premijer Hrvatske, kom je od strane nacionalista zbog te funkcije mnogo puta prigovarano.

Zgradu Političke škole, nakon njenog gašenja, najprije je preuzelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a potom Ministarstvo odbrane i u njoj je vršena obuka pripadnika Hrvatske vojske. Krajem 1991. u zgradu su smještene izbjeglice iz Vukovara, a od 1999. objekat je pretvoren u hotel, koji je u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Galerija

Bonus video: