Jeremić: Ako crkve na Kosovu nisu srpske, onda više ništa nije

Jeremić je kazao da je Srbija i do sada bila uspješna u odbrani srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji
0 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: Rojters
Vuk Jeremić, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.11.2011. 13:51h

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocijenio je da će izbor Srbije za članicu Komiteta za svjetsku baštinu Uneska ojačati pozicije zemlje u nastojanju da spriječi pokušaje da se srpski manastiri na Kosovu i Metohiji proglase za kosovske.

"Ako to nije srpsko, onda više ništa nije srpsko. To zadire u samu srž našeg identiteta i od iduće godine bićemo u daleko snažnijoj poziciji da ga branimo", rekao je Jeremić.

On je naveo da je Srbija i do sada bila uspješna u odbrani srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, a da očekuje da će od iduće godine, kada joj počne mandat u Komitetu za svjetsku baštinu Uneska, biti još uspješnija.

"Najvažnija stvar je da ne dođe do promjene i da se zadrži koncept koji je do sada postojao u kome se jasno referencira da su spomenici kulture koji su označeni od strane Uneska na Kosovu srpski", rekao je Jeremić i naglasio da su to crkve i manastiri Srpske pravoslavne crkve i da moraju ostati tako referencirani.

Prema riječima ministra, izbor Srbije u ovo tijelo Uneska je i potvrda njenog ugleda u ovom trenutku ne samo u Unesku, već i u međunarodnoj zajednici, pogotovu imajući u vidu činjenicu da je izabrana u prvom krugu glasanja.

Bonus video: