Policija u BiH zaplijenila 42 kilograma "skanka"

Policija BiH zaplijenila je danas u Jajcu, u središnjoj Bosni, 42 kilograma "skanka" koji je bio spremljen za prodaju i oko 1000 stabiljka biljke od koje se ova droga dobija, a u raciji je otkrila i pogon za preradu droge.
103 pregleda 0 komentar(a)
Džemal Murga, Foto: Oslobođenje
Džemal Murga, Foto: Oslobođenje
Ažurirano: 31.10.2011. 11:38h

U raciji je policija otkrila i pogon za preradu droge.

Po podacima iz policijskih izvora, uhapšena su dvojica braće uključeni u ilegalnu trgovinu narkoticima, a u potrazi za drogom pretražena su još četiri mjesta u centralnobosanskoj županiji.

Član stručnog tima vlade sarajevske županije za borbu protiv zloupotrebe narkotika Džemal Murga upozorio je danas da su lake droge poput "skanka" i marihuane, koje policija skoro svaki dan plijeni, zanemarljiv problem u pređenju sa sve većom upotrebom kokaina ili heroina.

Nema efikasne zaplijene upravo tih droga, kazao je taj pezionisani policijski inspektor u intervjuu koji je danas objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Po njegovim riječima, u Sarajevu se zapravo najviše koristi marihuana, ali ima i 2.500 do 3.000 registrovanih intravenoznih zavisnika o narkoticima koji kupe najmanje 700 kilograma heroina na godišnjem nivou. Dileri u Sarajevu na njima zarade i do 60 miliona konvertibilnih maraka (30 miliona eura), tvrdi Murga.

Upozorio je i na neodgovarajuća zakonska rješenja koja koče efikasiju borbu protiv trgovine narkoticima. Podsjetio je na činjenicu da ministarsko vijeće BiH ni do danas nije osnovalo komisiju koja je trebala da donese pravilnik o uništavanju zaplijenjene droge.

"Od 2002. nije se ništa uništilo", izjavio je Murga, dodavši kako su zbog toga brojna policijska skladišta zatrpana zaplijenjenom drogom.

Bonus video: