Završeno saslušanje Jašarevića, odbrana traži medicinsko vještačenje

"Ovdje će biti neophodna medicinska vještačenja", ocijenio je Jašarevićev advokat
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 15:14h

U Kliničkom centru u Sarajevu završeno je saslušanje Mevlida Jašarevića (23), koji je u petak popodne pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu.

"Jašarević je tokom ispitivanja iznio svoju odbranu, a tužilac koji vodi istragu će u ponedjeljak Sudu BiH uputiti predlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Jašareviću je advokat dodijeljen po službenoj dužnosti, a riječ je o Senadu Dupovcu kojem je omogućen razgovor sa klijentom.Dupovac je rekao da se Jašarević interesovao za svoju suprugu, kao i za povrijeđenog policajca, ali i da se brine "zbog svoje majke i prijatelja koji će imati neprijatnosti zbog njega".Takođe, dodao je da "misli da Jašarević još ne razumije šta je učinio" te da je njegovom branjeniku potrebna psihijatrijska pomoć jer "nije svjestan svojih postupaka".

"Ovdje će biti neophodna medicinska vještačenja", ocijenio je Dupovac

Nađeni knjiga o ekstremnom islamu i vojna uniforma

U novopazarskoj kući Jašarevića srpska policija je pronašla vojnu uniformu i knjige o ekstremnom islamu, piše Blic.

Kuća osumnjičenog je pretresena u sklopu akcije koju su poslije napada izveli srpski policajci.

Islamska zajedniac BiH: Problem sa vehabijama nije u BiH nego u Beču

Službe bezbjednosti u BiH provjeravaju ko su ideolozi koje je slijedio napadač na ambasadu SAD u Sarajevu, Mevlid Jašarević.

Prema izjavama svjedoka, Jašarević je boravio u Austriji i Gornjoj Maoči kod Brčkog i bio je sljedbenik "tekfir" ideologije, pravca izrazito radikalnih i ekstremnih stavova koji su suprotstavljeni stavovima islama.

Takve grupe u Austriji, koje uglavnom okupljaju muslimane porijeklom iz Sandžaka i Crne Gore, izrazito su sektaški nastrojene, piše Dnevni avaz i podsjeća da je Islamska zajednica BiH i ranije upozoravala da problem s vehabijama nije u BiH, nego u Beču, odakle se oni regrutuju i finansiraju.

Navodno u Austriji djeluje Nedžad Balkan (alijas Ebu Muhammed), koji je u Beču osnovao svoj džemat a i u Sandžaku ima nekoliko svojih centara.

Jašarević na ambasadu SAD u Sarajevu ispalio 105 metaka

Mevlid Jašarević, koji je u petak pucao na američku ambasadu u Sarajevu, ostavio je oporuku u kojoj obrazlaže razloge i cilj terorističkog akta na državu BiH, piše sarajevski dnevnik.

List navodi da je Jašarević u pismu naveo da je pucnjavom "htio pomoći muslimanima".

List navodi da je Jašarević u pismu naveo da je pucnjavom "htio pomoći muslimanima"

On je iz puške "kalašnjikov" u petak u Sarajevu ispalio 105 metaka, a specijalcima koji su mu se približili rekao: "Nisam došao da ubijam muslimane. Sklonite policajce".

Državni tužilac BiH Dubravko Čampara rekao je da će Jašarević, koji je još u bolnici pod policijskim nadzorom zbog ranjavanja u nogu, najkasnije za dva dana moći biti predat u nadležnost Tužilaštva BiH.

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun najavio je da će pripadnici američkog FBI doputovati u Sarajevo kako bi istražili motive napada Ambasadu SAD.

"To je standardna procedura koja je ista za sve ambasade SAD u svijetu u sličnim slučajevima", rekao je ambasador Mun.

Prema njegovim riječima, ambasada SAD nije bila obaviještena o mogućem napadu niti su imali bilo kakvu informaciju o prijetnjama ambasadi i njenom osoblju.

Galerija

Bonus video: