Sarajevo: Nakon informativnog razgovora 17 vehabija pušteno na slobodu

U akciji je pronađeno 18 kompjutera i laptop računara, oko 1.800 CD diskova, oko 30 audio kaseta, oko 50 SMS kartica
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 16:38h

Sedamnaest osoba koje su jutros privedene na području Novog Pazara pod sumnjom da su povezane sa vehabijom Mevlidom Jašarevićem, napadačem na ambasadu SAD u Sarajevu, puštene su nakon informativnog razgovora, javili su mediji.

U policijskoj akciji protiv radikalnog islamskog vehabijskog pokreta na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina, koja je počela rano jutros na 18 lokacija, privedeno je 17osoba.

Iz MUP-a je ranije saopštio da je u prostorije Policijske uprave u Novom Pazaru privedeno 12 osoba sa teritorije Novog Pazara, po dva iz opština Tutin i Sjenica i jedan državljanin BiH.

U akciji je pronađeno 18 kompjutera i laptop računara, oko 1.800 CD diskova, oko 30 audio kaseta, oko 50 SMS kartica, veći broj kompakt diskova, jedna video kamera sa 17 kaseta, pet vojnih uniformi, tri veća noža, jedna sablja, nekoliko bejzbol palica, kao i literatura koja opisuje i propagira ideje vehabističkog pokreta.

Agenti FBI stižu u Sarajevo

"Agenti FBI doći će u Sarajevo kako bi procijenili štetu na zgradi Ambasade SAD u Sarajevu", rekao je Patrik Mun, američki ambasador u BiH na današnjoj konferenciji za štampu koju je organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Mun je objasnio da je dolazak agenata FBI redovna procedura koja se obavlja kada se desi napad na američki objekat ili ljude.

Mun je objasnio da je dolazak agenata FBI redovna procedura

"Prema standardnim procedurama, pripadnici FBI doći će u Sarajevo kako bi istražili štetu na zgradi Ambasade", kazao je Moon, a na pitanje da li će oni istražiti samo materijalnu štetu ili će na neki način učestvovati u istrazi naglasio je: "djelovaće po proceduri koja je ista za sve ambasade SAD u svijetu u sličnim slučajevima i istražiti štetu na objektu".

Mun se zahvalio svima koji su poslali poruke podrške Ambasadi BiH, policiji se zahvalio na činjenici da je zaštitila Ambasadu BiH i građane van nje, te kazao kako će njegova vlada pružiti svu potrebnu podršku u istrazi ovog slučaja.

"Ambasada SAD nije bila obaviještena o mogućem napadu niti su imali bilo kakvu informaciju o prijetnjama Amasadi i osoblju", kazao je Mun.

Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH kazao je novinarima u Sarajevu da je istraga u toku, te da je policija odlično obavila svoj posao.

I dvije ručne bombe

Pripadnik vehabijskog pokreta Mevlid Jašarević (23) je ispalio je rafale na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, ranio dvojicu policajaca, poslije čega su ga specijalci MUP-a snajperskim metkom ranili u desnu potkoljenicu.

Vehabija je prebačen u sarajevski Klinički centar odakle će poslije intervencije ljekara biti prebačen u policijski pritvor.

Vehabija je prebačen u sarajevski Klinički centar odakle će poslije intervencije ljekara biti prebačen u policijski pritvor

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, koji vodi istragu o napadu, rekao je novinarima u Sarajevu da su kod Jašarevića pronađene i dve ručne bombe u jakni.

"Blic" piše da je Jašarević izveo napad koji je dio serije ataka koje su vehabije pripremale na zgrade diplomatskih predstavništava.

Po istom scenariju, trebalo je da bude izvedena akcija i ispred Ambasade Velike Britanije. Međutim, dvojicu potencijalnih napadača policija je, navodno, uhapsila prije nego što su zapucali. Kod njih je pronađeno automatsko oružje, a imali su i crnu sportsku torbu.

Galerija

Bonus video: