Drevs: Kfor nije prevozio kosovske carinike

Drevs nije želio da komentariše događaje na Jarinju od 27. septembra, rekavši da postoji mnogo raznih optužbi, glasina i navoda
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 08:18h

Kfor nije agencija za transport prištinskih policijaca niti može da bude uključen u probleme carine i prelaza, ističe komandant Kfora njemački general Erhard Drevs u intervjuu za frankfurtske "Vesti" dodajući da nije zadovoljan dobijenom slobodom kretanja.

Obećanja koja su dale odgovorne osobe na sjeveru Kosova o punoj slobodi kretanja Kfora su dobar prvi korak, poručio je on.

Drevs je, međutim, naglasio da nije zadovoljan, jer je puna sloboda kretanja potrebna za čitavu međunarodnu zajednicu, što je garantovano Rezolucijom 1244, a to nije slučaj danas, jer osim što međunarodne misije poput Euleksa ne mogu slobodno da se kreću, ni Kfor nema punu slobodu kretanja dok god su barikade u Mitrovici i na prilaznim putevima.

"Ne želim to da komentarišem, ali želim da kažem da sam siguran da su se moji vojnici na prelazima ponašali izuzetno profesionalno, što je ocjena i srpske vojske i srpske Vlade koju je prenio ministar odbrane"

Drevs je negirao da je Kfor ikada prevozio kosovske carinike.

"To je radio Euleks, a mi smo bili zaduženi za bezbjednost. Kfor nije agencija za transport prištinskih policijaca niti može da bude uključen u carinske procese i pravljenje prelaza. Mi samo asistiramo u dijelu koji se tiče bezbjednosti, to je u našem mandatu", rekao je on.

Drevs je, upitan kako je biti na čelu Kfora koji treba da bude statusno neutralan, a njegovi pripadnici dolaze iz država koje su priznale nezavisnost Kosova, kazao da nije lako rukovoditi ovom jedinstvenom situacijom.

"Ali, ja moram da ispunim misiju, a to je slobodno i bezbjedno kretanje, a za to su neophodne i neke akcije. Ja ne volim to da radim, i srećom naši taktički potezi nisu izazvali ozbiljnije povrede niti za vojnike Kfora, niti za građane, i nadam se da će tako i ostati", poručio je on.

Drevs nije želio da komentariše događaje na Jarinju od 27. septembra, rekavši da postoji mnogo raznih optužbi, glasina i navoda.

"Ne želim to da komentarišem, ali želim da kažem da sam siguran da su se moji vojnici na prelazima ponašali izuzetno profesionalno, što je ocjena i srpske vojske i srpske Vlade koju je prenio ministar odbrane", podvukao je on.

Drevs nije u kontaktu sa srpskom vladom, jer je to politički nivo

Govoreći o saradnji sa vlastima u Beogradu Drevs je rekao da nije u kontaktu sa srpskom vladom, jer je to politički nivo.

"Imam dobar, profesionalan odnos, pun povjerenja sa srpskim oružanim snagama u skladu sa vojno-tehničkim sporazumom i veoma sam im zahvalan zbog toga", objasnio je on.

Drevs je poručio građanima da budu strpljivi da se ponašaju razborito i teže mirnom rješenju ovog konflikta, dodajući da želi da svi građani Kosova vjeruju Kforu i da budu sigurni da "možemo spriječiti svako nasilje".

Bonus video: