Učenik (8) dobio jedinicu jer roditelji nisu imali 4 eura za predstavu

"Posjeta Dječijem pozorištu nije jedino što plaćamo, kad sve zbrojim, dođem do velikog iznosa. Ne mora zbog toga da ispašta moje dijete", ispričala je majka djeteta
0 komentar(a)
dječak, Foto: Jutarnji.hr
dječak, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 29.10.2011. 07:21h

Osmogodišnjak iz jedne osnovne škole u Osječko-baranjskoj županiji u Hrvatskoj dobio je jedinicu iz medijske kulture jer mu roditelji zbog nemaštine nisu mogli dati 4 eura (30 kuna) za dječije pozorište, piše Glas Slavonije.

Roditelji su, kako prenosi Jutarnji list šokirani takvim postupkom.

"Kada je došao kući i rekao da je dobio jedinicu jer nije bio na predstavi, prvo sam mislila da se šali. Na informacijama u školi sam se šokirala saznavši da je to zaista tako. Ne mogu da vjerujem da djecu kažnjavaju lošim ocjenama jer mi roditelji ponekad ne možemo da izdvojimo novac za razne aktivnosti. Uz to, posjeta Dječijem pozorištu nije jedino što plaćamo, kad sve zbrojim, dođem do velikog iznosa. Ne mora zbog toga da ispašta moje dijete", ispričala je majka djeteta.

Obrazloženje brojnih pedagoga je činjenica da se u Dječije pozorište ide tokom nastave pa ako je dijete bolesno, izostanak je opravdan, ali ako je u školi, mora ići i na predstavu.

Međutim, u nekim osnovnim školama uzimaju u obzir socijalni status, piše Glas Slavonije.

"Učiteljica Sanja Filaković uvijek povede u pozorište i djecu čiji roditelji ne mogu da plate ulaznicu, a Dječije pozorište izlazi u susret takvim roditeljima. Ovo je dijete, ipak, dvostruko kažnjeno - nemaštinom i jedinicom, što nije u redu", rekla je pedagog Jasna Kretić-Majer.

Bonus video: