Večernji list: Tužilaštvo spremilo optužnicu za korupciju protiv HDZ-a

Situacija je ironična jer "crni fondovi su HDZ-u donijeli izborne pobjede, a vladajuća partija bi sad zbog njih mogla da ostane bez sredstava za naredne izbore"
55 pregleda 0 komentar(a)
HDZ, Foto: Jutarnji.hr
HDZ, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 26.10.2011. 12:35h

Ukoliko hrvatsko Državno tužilaštvo podigne optužnicu protiv HDZ-a zbog korupcije (koja je navodno, prema izvorima u pravosuđu, već napisana), imovina vladajuće partije u Hrvatskoj biće zamrznuta, te će sredstva za kampanju na predstojećim parlamentarnim izborima morati da osigura kroz kreditno zaduživanje, piše zagrebački Večernji list.

Sve je, naime, izvjesnije da će nakon toga imovina HDZ-a biti zamrznuta, kako bi se osigurala sredstva za naknadu štete državi. Na hrvatskom t-portalu ovu situaciju ocjenjuju ironičnom jer "crni fondovi su HDZ-u pomogli da ostvari izborne pobjede, a vladajuća partija bi sad zbog njih mogla da ostane bez sredstava za naredne izbore.

Ipak, s obzirom na predizbornu kampanju, zamrzavanje imovine bi trebalo da bude ograničeno samo na hipoteku na zgrad partijske centrale u glavnom gradu, piše dalje Večernji, koji je pokušao da u Državnoj izbornoj komisiji dozna što bi blokada imovine značila za HDZ u predizbornoj kampanji. Za sad, još nisu dobili nikakav odgovor.

Pozivajući se na izvore u pravosuđu, Večernji list piše da je, s obzirom na predizbornu kampanju, izvjesno da će se zamrzavanje imovine ograničiti na hipoteku na zgradu centrale HDZ-a

Postavlja se pitanje i da li se vladajućoj partiji sudskom odlukom može blokirati i poseban račun, koji su sve partije dužne da otvore po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti i izborne kampanje.

Prema zakonu, na pomenutom računu sva sredstva moraju da služe isključivo za svrhu predizborne kampanje.

Čini se da je ovakav rasplet logičan jer bi, u suprotnom, vladajućem HDZ-u bilo onemogućeno da ravnopravno učestvuje u izbornoj trci, zaključuju na t-portalu.

Pozivajući se na izvore u pravosuđu, Večernji list takođe piše da je, s obzirom na predizbornu kampanju, izvjesno da će se zamrzavanje imovine ograničiti na hipoteku na zgradu centrale HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

U HDZ-u su istakli da će ta stranka kreditnim zaduživanjem finansirati izbornu kampanju

Reagujući na tekst iz Večernjaka, iz HDZ-a je medijima poslat demant u kojem su te dnevne novine optužili kako "neistinitim i proizvoljnim špekulacijama manipulišu i nanose štetu Hrvatskoj demokratskoj zajednici".

Dematovali su i napise kako je HDZ za predizbornu kampanju uplatio 15 miliona kuna. Tome u prilog su istakli da će ta stranka kreditnim zaduživanjem finansirati izbornu kampanju.

Bonus video: