Bio svjetska zvijezda, a 12 godina kasnije teško živi

Adnan tvrdi da kod školskih drugova osjeti zavist jer ga ponekad posjećuju novinari, što se i sada događa
54 pregleda 0 komentar(a)
Adnan Mević, Foto: Radiosarajevo.ba
Adnan Mević, Foto: Radiosarajevo.ba
Ažurirano: 25.10.2011. 13:13h

Adnan Mević je čim je rođen postao svjetska zvijezda, jer je tog trenutka planeta Zemlja imala tačno šest milijardi stanovnika, ali 12 godina kasnije njegovi roditelji tvrde u Visokom da time ništa nisu dobili, mada je bebu pred kamerama držao i tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan, javlja DPA.

Život porodice Mević je daleko od onoga što je Anan predvidio pošto se Adnan rodio 12. oktobra 1999.

U Visokom, 25 kilometara od Sarajeva, Mevići stanuju u malom stanu na posljednjem spratu zgrade na čijoj se fasadi vide tragovi rata vođenog od 1992. do 1995. godine.

Adnanovi roditelji su nezaposleni i žive sa 250 eura mjesečno.

Sjećajući se kamera i reflektora, nasmijanog Anana i gradonačelnika Sarajeva, četrdesetogodišnja Adnanova majka Fatima kaže: "I to je bilo to... Ne možemo da dobijemo ni potvrdu da je to činjenica. Ukoliko nisu namjeravali da kasnije brinu, nije trebalo ni da prave takvu predstavu od rođenja".

Adnan ima fotografiju sa tog događaja i srebrnu plaketu UN, ali njegov četrdesetosmogodišnji otac Jasmin kaže: "To ne znači ništa, ne možemo to da jedemo".

Jasmin je radio u lokalnom bisokopu, a već dvije godine se bori sa rakom debelog crijeva.

Adnan tvrdi da kod školskih drugova osjeti zavist jer ga ponekad posjećuju novinari, što se i sada događa, jer će, prema predviđanjima UN, Zemlja 31. oktobra imati tačno sedam milijardi stanovnika.

"Osim toga, normalan sam dječak", kaže Adnan, koji je učenik sedmog razreda i tvrdi da najviše voli istoriju i geografiju, dok ima problema sa matematikom i vjerskom nastavom.

Oživljena pažnja, vezana za 31. oktobar, za rezultat ima da je Adnan dobio tri bicikla, nešto odjeće i hrane.

Mevići su zahvalni na pomoći, ali su sigurni da će biti kratkotrajna.

"Kada stigne Adnanov nasljednik, opet će nas zaboraviti", kaže Fatima, uz žaljenje što nije u stanju da sinu pruži bolji život.

Bonus video: