Tadić i predstavnici kosovskih Srba bez dogovora

"Tadić je od nas tražio da bude omogućen prolaz i Euleksu i Kforu, ali je za nas neprihvatljivo da Euleks prevozi kosovske carinike i sprovodi Ahtisarijev plan
0 komentar(a)
barikade, Kosovo, Foto: Rojters
barikade, Kosovo, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.10.2011. 10:42h

Predsjednik Srbije Boris Tadić i predstavnici kosovskih Srba nijesu se dogovorili o uklanjanju barikada i omogućavanju prolaska Euleksu i Kforu na sjeveru Kosova.

Predsjednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić rekao je da "nije postignut suštinski pomak" i da će barikade na sjeveru Kosova ostati.

"Tadić je od nas tražio da bude omogućen prolaz i Euleksu i Kforu, ali je za nas neprihvatljivo da Euleks prevozi kosovske carinike i sprovodi Ahtisarijev plan. O tom zahtjevu predsjednika Tadića moramo da pitamo narod", rekao je Ristić, prenosi B92.

Kako je saopšteno iz Kabineta srpskog predsjednika, Tadić je na sastanku rekao da je potrebno u najkraćem roku omogućiti normalno snabdijevanje Kfora i njegovo nesmetano kretanje, kao i slobodno kretanje Euleksa po sjeveru Kosova, uz uslov da ne prevozi pripadnike prištinskih institucija.

"Tadić je predstavnicima Srba sa sjevera predočio da takav stav proizilazi iz Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, Rezolucije 1244 Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), kao i iz Plana od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je odobrio Savjet bezbjednosti", navodi se u saopštenju.

Tadić je još jednom ponovio da je u okviru dijaloga Beograda i Prištine dogovoren izgled carinskog pečata, a nije bilo riječi o režimu funkcionisanja prelaza Jarinje i Brnjak.

Učesnici sastanka su se saglasili da je jedini način odbrane interesa Srba da se izbjegavaju nasilje i ekstremizam svake vrste.

Sastanak predsjednika opština sjevera Kosova sa predstavnicima Kfora i Euleksa, koji je održan u nedelju u Zubinom Potoku, završen je bez konačnog dogovora, uz zahtjev predstavnika međunarodnih misija da se obezbijedi "bezuslovna sloboda kretanja".

Na sjeveru Kosova od jutros je mirno, građani i vojnici Kfora su i dalje oko barikada, dok su povremena pomjeranja vojnika primjetna u selu Zupče.

Bonus video: