ubrzati proces

Haški sud bi mogao odustati od dijela optužbi protiv Mladića

S obzirom da se Mladiću zdravstveno stanje pogoršalo, tužitelji su izrazili zabrinutost da optuženik neće uspjeti da izdrži tako dug i složen sudski proces
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 14:28h

"Haški tribunal bi mogao odustati od nekih optužbi protiv Ratka Mladića kako bi se ubrzao sudski proces koji se vodi protiv njega", izjavio je tužitelj međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije Serž Bramerc, prenosi agencija Hina.

On je dodao kako u Tribunalu ne razmatraju odustajanje od cjelokupnih dijelova optužnice, već smanjivanje broja pojedinačnih dijelova, prenosi HRT.

S obzirom da se Mladiću zdravstveno stanje pogoršalo, tužitelji su izrazili zabrinutost da optuženik neće uspjeti da izdrži tako dug i složen sudski proces.

Bramerc u Beogradu očekuje potpun izvještaj o mjestima gdje se Mladić skrivao, kao i njegovim pomagačima

U razgovoru sa stranim dopisnicima u Hagu, Bramerc je izjavio da čeka puni izvještaj o tome gdje se Mladić godinama skrivao i ko su bili njegovi pomagači.

"Očekujem da o tome budem potpuno obaviješten kada posjetim Beograd početkom novembra - rekao je Bramerc, a javlja agencija Beta.

Glavni tužitelj Tribunala u Hagu će otići u zvaničnu posjetu Srbiji prije podnošenja šestmjesečnog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN.

Bramerc je istakao kako želi da sazna gdje se Mladić tačno skrivao posljednjih godina kako bi "došao do odgovora na pitanje jesu li ga oni koji su bili zaduženi za traženje ozbiljno tražili ili nisu".

Galerija

Preporučujemo za Vas