Paravinji produžen pritvor za 30 dana

Među zapisnike sa saslušanja svjedoka nije uvršćen iskaz Paravinjine žene jer joj, zbog nepoznate adrese, nije ni uručen poziv na saslušanje
0 komentar(a)
Dragan Paravinja, Foto: Mup.rs
Dragan Paravinja, Foto: Mup.rs
Ažurirano: 19.10.2011. 17:16h

Istražni sudija Županijskog suda u Šibeniku Igor Nini produžio je pritvor za 30 dana Draganu Paravinji koji je osumnjičen za ubistvo 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić, kao i za dva pokušaja silovanja.

Istovremeno je Sud Bosne i Hercegovine razmotrio zahtjev pravosudnih organa Srbije za izručenje Paravinje koji je u Srbiji osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja.

Sud je zaključio da su ispunjene pretpostavke za izručenje, ali se ne zna hoće li i kada biti izručen, izjavila je za Hrvatsku radio-televiziju portarolka Suda BiH Selma Hadžić.

Produženje pritvora u Šibeniku, gdje se Paravinja nalazi od jula kad ga je izručila BiH, određeno je i prije roka ranije određenog jednomjesečnog zadržavanja koji je isticao 22. oktobra.

Istražni postupak će se u ovom predmetu okončati i za manje od 30 dana jer će naredne sedmice spisi biti predati na odlučivanje državnom tužilaštvu.

Istražni sudija Nini izjavio je da će tužilaštvo odlučiti hoće li podignuti optužnicu ili će zatražiti proširenje istrage o nestanku Antonije Bilić i ulozi Paravinje u tom slučaju.

Kako javlja "Slobodna Dalmacija", Nini je potvrdio da su u Šibenik stigli i zapisnici iz Srbije sa saslušanja Paravinjinih roditelja.

Među zapisnike sa saslušanja svjedoka nije uvršćen iskaz Paravinjine žene jer joj, zbog nepoznate adrese, nije ni uručen poziv na saslušanje.

Antonija Bilić

U istražnom postupku u saslušano je 20-ak svjedoka, među kojima su i susjedi, roditelji i sestre Antonije Bilić koja je nestala još 7. juna ove godine.

Saslušane su i njene školske kolegice, iskaz je dao i vlasnik kompanije u kojoj je Paravinja vozio kamion, a obavljena je i ekspertiza tahografa i kočionog sistema u kamionu.

Paravinja prije izručenja Hrvatskoj na sudu u Sokocu u BiH osuđen na dve godine i deset meseci zatvora zbog pokušaja silovanja.

Bonus video: