vaganje

Dačić: Nužno novo razgraničenje između Srbije i Kosova

Dačić smatra da je ideja o razgraničenju realna "ako stanemo iza toga", inače će, kako je rekao, realno biti da ne dobijemo ništa
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Rojters
Ivica Dačić, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.10.2011. 08:24h

Zamjenik predsjednika vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nužno novo razgraničenje između Srbije i Kosova, upozorivši da "danas imamo situaciju da možemo da izgubimo sve".

Dačić je u intervjuu "Politici" rekao da treba da se utvrde nove linije razgraničenja kako bi mirno bio razriješen spor između Srbije i Kosova, ocijenivši da je "razgraničenje nužno jer bi na neki način uvažilo i srpske nacionalne interese na Kosovu".

Kakva je sad korist da imate državu u kojoj carinike morate helikopterima da prebacujete na Brnjak i Jarinje. I, s druge strane, kakva bi to bila država u kojoj bi Podujevo ili Đakovica bili smatrani sastavnim dijelom Srbije, a u koje bismo morali da idemo tenkovima

On smatra da je ideja o razgraničenju realna "ako stanemo iza toga", inače će, kako je rekao, realno biti da ne dobijemo ništa, a najviše bi bilo da četiri opštine na sjeveru imaju neku vrstu autonomije u okviru Kosova.

Dačić je dodao da sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i sa drugima u vladajućoj koaliciji nije o tome razgovarao.

"Oni su svi bili protiv toga što sam ja o tome govorio u javnosti", napomenuo je zamjenik premijera, ministar unutrašnjih poslova i lider SPS-a.

"Srbi ne treba da se sukobljavaju sa onima koje ne mogu da pobijede", poručio je on, ističući da treba voditi računa da se ne dođe u sukob sa njima

Po ocjeni Dačića, problem prelaza na sjeveru Kosova može biti riješen ako postoji, prije svega, spremnost albanske strane za to. Ako te spremnosti nema tu je EU kao posrednik da zadovolji interese obje strane, dodao je on, podsjećajući da su Jarinje i Brnjak uvijek bili drugačije tretirani nego svi drugi administrativni prelazi.

Dačić smatra da je nasilno uklanjanje barikada bila ideja još od prvog dana i taktika privremenog kosovskog premijera Hašima Tačija da se Srbi sukobe sa Kforom i Euleksom.

"Srbi ne treba da se sukobljavaju sa onima koje ne mogu da pobijede", poručio je on, ističući da treba voditi računa da se ne dođe u sukob sa njima.

Problem prelaza na sjeveru Kosova može biti riješen ako postoji, prije svega, spremnost albanske strane za to

"Mađari su pokrenuli cijelu EU zbog zakona o restituciji, Litvanci su pravili probleme za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zato što su njihove firme imale probleme u poslovanju sa Srbijom... Jedino mi kada kažemo nešto i to što je vezano za dio naše teritorije, ispada da smo mi, eto, protiv evropskih integracija. Pa to je smiješno", rekao je Dačić ističući da je on apsolutno za eurointegracije, ali da one "nisu telefon na kome je samo slušalica bez mikrofona".

Izbori tokom proljeća

Govoreći o izborima, on je ocijenio da bi oni trebalo da budu redovni, u aprilu ili maju i da na njima očekuje da SPS prođe bolje nego na prošlim kada je osvojio 7,6 odsto glasova, a "nije imao ni jedan odsto prostora u medijima".

Dačić smatra "veoma mogućom" i "potpuno realnom opcijom" koaliciju između DS i SNS-a, bez obzira što će to oni demantovati i podsjetio da je isto tako prilikom prošlih izbora bila negirana mogućnost koalicije DS-a i SPS-a.

Napominjući da SPS "nije za jednokratnu upotrebu" i da je to njegova poruka i DS-u i SNS-u, Dačić smatra da bi bilo najbolje da koalicija SPS-PUPS-JS izađe na izbore u tom sastavu i da razgovara još sa nekim ko bi ojačao taj "socijalni blok".

"Za nas je najbolje rješenje da i poslije sljedećih izbora nastavimo koaliciju sa DS-oma, zato što su to dvije bliske stranke", rekao je lider SPS-a, ukazujući na međusobno korektan odnos i bliskost ideologije.

Dodao je međutim da to mogu ipak ostati samo "lijepe želje" ako ne postoji dovoljno poslanika za formiranje vlasti.