Euleks: Zatvaramo alternativne puteve kod Jarinja

Euleks, uz podršku KFOR-a, od jutros zatvara neovlašćene prelaze na sjeveru Kosova, kod prelaza Jarinje, saopšteno je danas iz misije EU.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2011. 11:22h

U saopštenju se navodi da Euleks djeluje kako bi "podržao vladavinu prava i ponovno uspostavio ovlašćene pravce u blizini Prelaza 1 Jarinje na sjeveru Kosova".

"Neovlašćeni pravci izbjegavaju legitimne kontrole, a barikade na putevima su nelegalne i ne pomažu nikome. Važno je da se situacija na sjeveru Kosova vrati u normalu što je prije moguće, u korist svih", rekao je Endi Sparks, vršilac dužnosti šefa Euleks-a.

Dodaje se da KFOR i Euleks "podržavaju sigurno i bezbjedno okruženje na Kosovu za sve zajednice".

"Nastavićemo svoje akcije da bismo podržali slobodu kretanja i uspostavili vladavinu prava, pažljivo i nepristrasno", navodi se u saopštenju.

Pripadnici njemačkog KFOR-a zatvorili su jutros od šest sati novi alternativni put u blizini administrativnog prelaza Jarinje, koji su Srbi prije nedjelju dana izgradili.

Srbi na sjeveru Kosova drže pod blokadom sve važnije puteve u tom dijelu, zahtijevajući da sa prelaza Jarinje i Brnjak, ka centralnoj Srbiji, odu kosovski policajci i carinici. Oni grade alternativne puteve kojima se snabdijevaju robom iz Srbije.

Bonus video: