Koha: Napad na Kfor na Jarinju organizovao srpski biznismen Veselinović

Istražioci su utvrdili da je do incidenta došlo kada je jedan kamion krenuo prema bodljikavoj žici koja je bila na putu
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2011. 11:03h

Prištinski dnevnik Koha ditore objavio je danas, pozivajući se na izvore u Euleksu, da su Srbi napali vojnike Kfora na Jarinju 27. septembra i da je napad organizovao biznismen Zvonko Veselinović.

List je objavio da je isti čovek organizovao i otvaranje alternativnih puteva.

Prema Kohi, napad na vojnike Kfora vidio je i komandant te formacije general Erhard Drevs.

Navodi se da je tokom napada povrijeđeno 10 vojnika Kfora, od kojih devet Amerikanaca i jedan njemački vojnik.

Devetorica su ranjena, dok je jedan povrijeđen sopstvenim oružjem tokom akcije.

Prema istražiocima Euleksa, najteži dio posla je utrđivanje tačnog broja povrijeđenih Srba.

Istražioci su utvrdili da je do incidenta došlo kada je jedan kamion krenuo prema bodljikavoj žici koja je bila na putu i koja je okruživala bazu Kfora. Na upozorenje vojnika vozač se nije zaustavio, već je kamionom udario vojnika, a potom pokušao da mu uzme oružje.

Na vozača kamiona je pucao jedan pripadnik Kfora posle čega su okupljeni Srbi bacili eksplozivne naprave na vojnike i pucali u njihovom pravcu, navodi Koha.

Komandant Kfora je trenutno u Briselu u sedištu NATO gde je svoje pretpostavljene informisao o detaljima događaja. Portparol Euleksa Nikolas Hoton nije želio da za dnevnik govori o detaljima istrage dok ona još traje.

Hoton je potvrdio da je Euleks isptivao neke od učesnika u incidentu. Sličnu verziju dogadjaja juče je iznio i predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. Drašković na TV B92 izjavio da je takva verzija predočena i na posljednjoj sednici skupštinskog odbora za bezbjednost.

Predstavnici kosovskih Srba i Ministarstva za Kosovo i Metohiju ranije su izjavili da je Kfor pucao na nenaoružane Srbe, pa čak i na ambulantna kola.

Najviši srpski zvaničnici zatražili su istragu o dešavanjima na Jarinju

Bonus video: