Srbi betonirali barikadu na Ibarskom mostu

Iako su pripadnici Kfora pomjerili bodljikavu žicu i kako su saopštili otvorili prelaz Jarinje tuda niko nije prošao
72 pregleda 0 komentar(a)
Jarinje, Foto: Rojters
Jarinje, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.10.2011. 06:36h

Noć na sjeveru Kosova protekla je mirno.

Srbi su dežurali pored barikada koje su postavili na putevima koji vode ka centralnoj Srbije odlučni da oni budu blokirani sve dok se sa prelaza Brnjak i Jarinje ne povuku kosovski carinici i policajci.

Na glavnom mostu na Ibru, pored pješčane barikade koju su građani nasuli 16. septembra, tokom protekle noći dovezli su beton i zabetonirali prelaz preko mosta za automobile.

Pješaci koji idu iz sjevernog u južni dio grada mogu da prolaze a Albancima i svima koji žive u multietničkim naseljima Bošnjačka male i Mikro naselje u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice omogućena je komunikacija i odlazak južno od Ibra.

Tim putevima patroliraju i pripadnici kosovske policije ali i italijanski karabinjeri, što Srbi doživljavaju kao provokaciju na koju ne odgovaraju.

Iako su pripadnici Kfora u subotu pomjerili bodljikavu žicu i kako su saopštili otvorili prelaz Jarinje tuda niko nije prošao.

Srbi bojkotuju takvu njihovu odluku jer, kako kažu ne vjeruju im i ne znaju šta će biti njihov sledeći poez.

Prema centralnoj Srbije se tim putnim pravcem ne može jer kao odgovor na poteze pripadnika međunarodne zajednice i kosovskih vlasti, Srbi su postavili barikade sa obje strane administrativne linije pa se prelaz sada nalazi u "sendviču".

Građani na sjeveru Kosova pripremaju se za zimu. Nabavljaju ogrev, pripremaju zimnicu, čekaju rješenje krize i smenjuju se na barikadama.

Bonus video: