Visoka ruska zvaničnica kritikovala Crnu Goru, zaprijetila Makedoniji

Matvijenko je iz Sarajeva otvoreno poručila da se SAD odnose neprijateljski prema Rusiji, kritikoval Crnu Goru zbog ulaska u NATO i indirektno zaprijetila Makedoniji ukoliko krene istim putem
265 pregleda 20 komentar(a)
Valentina Matvijenko, Foto: Printscreen
Valentina Matvijenko, Foto: Printscreen
Ažurirano: 24.04.2018. 06:49h

Istup predsjednice gornjeg doma parlamenta Rusije Valentine Matvijenko koja je u ponedjeljak u govoru pred Domom parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu održala pravi antizapadni govor, pretvorio se u politički skandal uz brojne negativne reakcije iz BiH.

Matvijenko koja obavlja dužnost predsjednice Vijeća federacije ruskog parlamenta je prva istaknutija osoba iz političkog života Rusije koja je posjetila BiH još od 1999. kada je u Sarajevu na samitu novoutemeljenog Pakta stabilnosti bio Boris Jeljcin ali njen govor je, kako prenosi agencija Hina, poslužio uglavnom kao još jedna prilika za javni obračun sa SADm i drugim zapadnim državama i sa NATO-om.

Matvijenko je iz Sarajeva otvoreno poručila da se SAD odnose neprijateljski prema Rusiji, kritikoval Crnu Goru zbog ulaska u NATO i indirektno zaprijetila Makedoniji ukoliko krene istim putem.

Pozvala je i na "reformisanje" državnih pravosudnih institucija u BiH i na očuvanje "široke autonomije" entiteta i poručila da Rusija traži da se što prije zatvori Kancelarija visokog predstavnika za BiH (OHR) a sve su to teze na kojima insistiraju vlasti Republike Srpske gdje se očekuje da će se Matvijenko sastati sa Miloradom Dodikom.

Zastupnik u Domu Halid Genjac nezadovoljan govorom ruske zvaničnice ustao je usred sjednice i napustio dvoranu.

Za lokalne medije je kazao da je to bila njegova reakcija jer je Matvijenko zloupotrijebila govornicu u parlamentu BiH.

"Matvijenko je govorila o spoljnoj politici SAD, što je potpuno neprimjereno za ovu priliku, karakterišući tu politiku na razne načine, uglavnom neprimjerene. Govorila je o nasilnom ulasku Crne Gore u NATO, navodeći da je protiv toga, navodno, više od 50 odsto stanovništva Crne Gore. Ono što je posebno neprimjereno i nedopustivo - direktno se miješala u unutrašnja pitanja BiH, govoreći o pozicijama Ustavnog suda, Tužilaštva BiH", kazao je Genjac.

Najavio je da će sada barem Bošnjaci u Domu reagovati odgovarajućim diplomatskim kanalima, upozorenjima, izjavama.

"Mi ćemo, onim što nam bude na raspolaganju, upozoriti da je ovo nedopustivo i okvalifikovati na pravi način", kazao je Genjac iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu parlamenta BiH Saša Magazinović upozorio je da je ovo javna potvrda ruskih nastojanja da utiče na države regiona pa tako i na BiH i da se to čini na "agresivan, nepristojan i uvredljiv način".

"Ovo je skandal. Da Rusija imalo voli i cijeni BiH ne bi se preko naših leđa prepucavala sa Zapadom", kazao je Magazinović.

Bonus video: