Uhapšen Car Kiro, bugarski romski lider

Glavni sekretar bugarskog MUP-a Kalin Georgijev izjavio je sofijskim medijima da su Raškov i njegova porodica 20 godina "radili šta su htjeli"
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 08:58h

Kontroverzni bugarski romski lider Kiril Raškov (69), poznatiji kao car Kiro, uhapšen je zbog prijetnji smrću i određen mu je pritvor do 72 časa, saopštio je bugarski MUP.

Prema bugarskom Krivičnom zakoniku, Raškov može da dobije kaznu zatvora do šest godina, a prijetnja je upućena stanovniku plovdivskog sela Katunica 23. septembra.

Glavni sekretar bugarskog MUP-a Kalin Georgijev izjavio je sofijskim medijima da su Raškov i njegova porodica 20 godina "radili šta su htjeli".

Georgijev je naglasio da su protiv Raškova u prošloj godini podnesene tri prijave.

Kiril Raškov i njegova porodica odvedeni su iz Katunice nakon što je u selu 23. septembra pregažen 19-godišnji Angel Petrov, a lokalno stanovništvo tvrdi da su krivično djelo izvršili ljudi cara Kira.

To je dovelo do nemira u selu, u kojima je zapaljeno nekoliko kuća familije Raškov. Nakon demonstracija u Katunici antiromski protesti proširili su se na cijelu Bugarsku.

Sinoć je policija zbog narušavanja javnog reda i mira u Varni, Sofiji, Plovdivu i Burgasu uhapsila ukupno 168 huligana. Jedan je uhapšen zbog izazivanja vjerske mržnje i protiv njega će biti podnijeta krivična prijava.

Protesti su organizovani u 14 bugarskih gradova, a završeni su bez grubog narušavanja javnog reda, saopštio je MUP.

U Sofiji su demonstranti polomili staklo na zgradi Ministarstva ekonomije, energetike i turizma.

Strasti sa ulica prenijele su se jutros i u Narodnu skupštinu, gdje je ljevica zatražila da ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov podnese izvještaj o dešavanjima u Katunici, a Plava koalicija zahtjeva formiranje anketne komisije

Bonus video: