Blic: Kfor pokušao da zataška istragu o sukobima na Jarinju

Kfor je od policajaca Kosovske policije, koji su vršili uviđaj na Jarinju pokušao da oduzme prikupljeni dokazni materijal, saznaje “Blic” iz međunarodnog izvora u Prištini.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 15:18h

KFOR je vršio pritisak na policajce da predaju prikupljeni materijal i na taj način pokušao da “zataška cijelu stvar”, u vezi jučerašnje pucnjave na prelazu Jarinje, kada su ranjeni srpski civili, javlja “Blic”.

Kosovskoj policiji isprva nije bilo dozvoljeno da izađe na mjesto incidenta, a kada je posle više sati dozvoljen uviđaj, jedan od američkih vojnika je pripucao.

Prema saznanjima “Blica”, jedinica Kosovske policijske službe, koja je nekoliko sati posle jučerašnjeg incidenta na prelazu Jarinje izašla da izvrši uviđaj, sastavljena je od lokalnih policaja sa severa Kosova.

" KFOR je pokušavao da onemogući pristup. Policajci su obavili konsultacije sa svojom komandom u Prištini, a oni potom sa komandom KFOR-a. Tek tada je omogućeno da policajci obave uviđaj", navodi izvor.

Na mjestu uviđaja nađeno je više od 15 čaura standardizovanog NATO Kalibra 5,56, okvir za pištolj takođe NATO standard i značajan broj djelića šok bombi.

Kada je, tokom prikupljanja dokaza, neko od američkih vojnika pripucao, policajci i građani koji su stajali nadomak mjesta uviđaja su zalegli. Potom je uviđaj prekinut.

Međutim, po povratku policajaca u stanicu Kosovske policijske službe ubrzo dolaze i predstavnici KFOR-a.

" Vršili su pritisak na policajca da preda čaure i da izveštaj, Ovaj zahtjev KFOR-a je odbijen ali u roku od nekoliko minuta u stanicu policije je zvao direktor KPS sa zahtjevom da mu se materijal preda", piše Blic.

Euleks, Kfor: Srbin je pokušao da otme oružje vojniku

Zvaničnici KFOR-a i Euleksa saopštili su na vanrednoj pres konferenciji u Prištini da je najnovije nasilje kod prelaza Jarinje na sjeveru Kosova posljedica provokacija srpskih ekstremista.

Portparol KFOR-a Ralf Adamec rekao je da su neredi počeli juče oko 13 sati kada je, kako je kazao, civilno vozilo pokušalo da nasilno probije punkt Kfora na prelazu Jarinje.

"Snage KFOR-a su djelovale kako bi spriječile probijanje te linije i vojnik KFOR-a je tom prilikom povrijeđen od strane vozila. Tokom incidenta pokušano je da se vojniku oduzme oružje, nakon čega je vojnik posle verbalnog upozorenja pucao i tom prilikom povrijedio civila koji je pokušao da mu otme oružje.

Situacija je onda pogoršana i na vojnike KFOR-a je bačen veliki broj improvizovanih eksplozivnih naprava", rekao je Adamec.

Portparol KFOR-a nije želio da odgovori koju je municiju KFOR koristio prilikom incidenata, a iz Euelksa su poručili da još uvek procijenjuju da li treba pokrenuti istragu o incidentima na prelazu Jarinje.

Portparol Euleksa Nikolas Hoton rekao je da su za sada nepoznate osobe pokušale juče prije podne da kamionom probiju liniju Kfora, pri čemu je nekoliko ljudi povrijeđeno.

Adamec nije bio precizan u vezi sa vrstom oružja koju su vojnici KFOR-a koristili, rekavši samo da oružje nije bilo smrtonosno.

Upitan za izvještaj ljekara da je KFOR koristio vatreno oružje i po čijem nalogu je to učinio, Adamec nije želio da govori o detaljima.

U toku razgovor predstavnika Srba i Kfora u Zvečanu

O situaciji na sjeveru Kosova u Zvečanu razgovaraju predstavnici lokalne samouprave sa sjevera pokrajine i predstavnici KFOR-a.

Razgovor predstavnika Srba sa sjevera Kosova i KFOR-a održan je i prije sedam dana, a tada je dogovoreno da se takvi sastanci ubuduće održavaju redovno. Današnjem sastanku prisustvuju i predstavnici UNMIK-a i OEBS-a.

Bez novih incidenata

Noć na sjeveru Kosova protekla je bez incidenata i provokacija između Srba na barikadama i vojnika KFOR-a.

Na administrativnom prelazu Jarinje Srbi su dežurali tokom noći, a vojnici njemačkog i američkog KFOR-a pod punom ratnom opremom stajali su duž puta i bodljikave žice.

Nije bilo incidenata niti provokacija.

Poslije odlaska Srba sa mjesta gdje je u utorak povrijeđeno sedam njihovih sunarodnika u mjestu Jarinje, vojnici su razvukli novu bodljikavu žicu i nastavili da ravnaju teren gdje su bile barikade od pijeska i zemlje.

I na ostalim barikadama na sjeveru Kosova bilo je mirno.

Jedna osoba, ranjena u utorak u pucnjavi vojnika KFOR-a na Jarinju, vitalno je ugrožena, a ostali povrijeđeni su stabilnog zdravstvenog stanja, rekli su u zdravstevnom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Alternativni putni pravac u Jarinju je zatvoren, ali su životne namirnice i dnevna štampa stigli drugim sporednim putevima.

Večeras konsultacije Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Savjet bezbjednosti UN večeras će održati vanredne konsultacije o Kosovu, rečeno je agenciji Beta u sjedištu svjetske organizacije.

Konsultacije će biti zatvorene, rečeno je još u kancelariji portparola generalnog sekretara UN.

Savjet bezbjednosti UN razmatraće situaciju na Kosovu pošto je juče u incidentima na administrativnom prelazu Jarinje prema centralnoj Srbiji povrijeđeno sedam Srba i četiri vojnika KFOR-a.

Zbog krize na sjeveru Kosova odložena je i za danas zakazana runda pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

Galerija

Bonus video: